Kuba je u ponedjeljak uputila Donaldu Trumpu pojašnjenje upozorivši ga da otok “nikad neće pregovarati pod pritiskom” Washingtona koji je ovih dana najavio zaoštravanje politike prema otoku.

“Nikad nećemo pregovarati pod pritiskom i prijetnjama (…) Kuba neće činiti ustupke glede svog suvereniteta i neovisnosti, neće pregovarati o svojim načelima i nikad neće pristati da joj Sjedinjene Država nameću uvjete”, istaknuo je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

“Izvršna uredba američkog predsjednika ne može prisiliti Kubu na promjenu politike”, upozorio je Rodriguez u Beču, u Austriji, kritizirajući “smiješnu predstavu” koju je Donald Trump priredio 16. lipnja u kazalištu u Miamiju, na Floridi, gdje se okupio velik broj protivnika ideologije bivšeg predsjednika Fidela Castra.

Trump je u toj prigodi, često prekidan pljeskom publike, opetovao spremnost da preispita politiku približavanja s Kubom koju je krajem 2014. počeo provoditi njegov prethodnik Barack Obama nakon više od pola stoljeća napetosti.

Republikanac je usto kritizirao “okrutan” režim u Havani i najavio izmjenu niza mjera za ublažavanje američkog embarga koje je donijela Obamina administracija.

Među Trumpovim novim odredbama su uvođenje ograničenja u poslovanju s tvrtkama koje kontrolira kubanska vojska, a koje su sveprisutne u sektoru turizma te stroža primjena ograničenja putovanja američkih državljana na komunistički otok koji je od 2015. u izrazitom porastu.

No analitičari misle da će Trumpove nove mjere naštetiti kubanskom privatnom sektoru koji u velikoj mjeri ovisi o turizmu – premda Trump tvrdi da ga želi poduprijeti – i pružiti argumente pristašama tvrde linije u kubanskoj komunističkoj vladi.

Rodriguez je u ponedjeljak u Beču ocijenio da ova nova američka politika znači “nazadovanje u bilateralnim vezama”.

No Rodriguez je potvrdio spremnost Havane da nastavi pregovore s Washingtonom o suzbijanju krijumčarenja droge i ilegalne imigracije, o okolišu i o intelektualnom vlasništvu. Želimo ih nastaviti “poštujući neovisnost i suverenitet” svake strane, rekao je.

Komentiraj