Dvije žene koje su optužene za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog čelnika u utorak su u invalidskim kolicima, s lisicama na rukama, u pancirkama i pod jakim osiguranjem u sklopu suđenja obišle mjesto zločina u malezijskoj zračnoj luci.

Indonežanka Siti Aisyah (25) i Vijetnamka Doan Thi Huong (28) optužene su za ubojstvo Kim Jong Nama razmazivanjem smrtonosnog otrova VX po njegovom licu na međunarodnom terminalu zračne luke u Kuala Lumpuru 13. veljače.

Njihova obrana tvrdi kako su žene mislile da su dio televizijskog reality showa, te da nisu znale da u ruci imaju otrov.

Na mjesto zločina su dovedene u pratnji sudskog osoblja, 200 policajaca i nekoliko desetaka novinara kako bi rekonstruirali događaje prije, tijekom i nakon smrti Kim Jong Nama. Posjet je zatražila obrana nakon što su u sudnici prikazane nadzorne snimke iz zračne luke.

Gooi Soon Seng, odvjetnik Siti Aisyah, rekao je kako je to potrebno kako bi se potvrdila lokacija za koju tužiteljstvo tvrdi da je mjesto zločina.

“Nadzorne snimke su snimljene različitim kamerama s više mjesta, pa preko njih ne možemo dobiti potpunu sliku o tome kako se incident dogodio”, naglasio je Gooi na konferenciji za medije nakon posjeta.

Obišli su nekoliko lokacija na terminalu koje se vide na snimkama, poput restorana u kojem se Siti Aisyah susrela s neidentificiranim muškarcem, zahodima u kojima su prema svjedocima obje žene otišle nakon napada, klinike gdje je žrtva zatražila medicinsku pomoć i stajališta taksista na kojem su obje žene viđene nakon napada.

Huong je tijekom trosatnog posjeta izgledala bolesno, a Siti Aisyah se rasplakala. Nakon toga su im dana invalidska kolica, a njihovi odvjetnici tvrde kako su bile izmorene težinom pancirki.

Snimke od 13. veljače prikazuju kako se Huong približava Kimu i hvata njegovo lice odostraga, nakon čega se brzo udaljava. Siti Aisyah se ne pojavljuje, no svjedoci su identificirali da je trčala u drugom smjeru, a kasnije snimke ih prikazuju u odvojenim zahodima kako peru ruke.

Obje su se prije Namove smrti sastale s nepoznatim muškarcima, identificiranima samo kao gospodin Chang i gospodin Y.

Policija tvrdi kako su im oni nanijeli tekućinu na ruke, pa su među četvero osumnjičenih za ovaj slučaj.

Kim Jong Nam je bio najstariji sin prethodnog vladara Sjeverne Koreje Kim Jong-ila, te su mnogi vjerovali da će on biti njegov nasljednik. Proteklih godina je živio u egzilu, isticao se povremenim kritikama režima svoje obitelji i kao zagovaratelj reformi, pisao je britanski Guardian.

Komentiraj