U ponedjeljak su dva ruska Su-24 borbena aviona nekoliko puta preletjela iznad američkog ratnog broda Donald Cook za vrijeme izvođenja vojne vježbe u Baltičkome moru.

U utorak su ruski helikopteri čak 7 puta na niskoj visini kružili oko broda. 40-ak minuta kasnije su dva lovca Su-24 ponovno čak 11 puta preletjeli američki ratni brod.

Državni tajnik John Kerry kasnije je rekao kako su mornari na Cooku apsolutno opravdano mogli srušiti ruske lovce, piše Dnevnik.hr.

“To je neprofesionalno i protiv svakih pravila. Mogli su ih srušiti, moraju shvatiti da je to ozbiljna stvar i da SAD neće dozvoliti zastrašivanje na otvorenom moru”, rekao je Kerry.

Na pitanje senatora Johna McCaina treba li Rusima reći da će SAD poduzeti akciju ako su ugroženi američki životi, general Scaparrotti je kazao: “Gospodine, vjerujem da bi to trebali znati, da”, prenosi Business Insider. “Moramo im jasno reći i jasno naglasiti što je prihvatljivo. Mislim da nas na neki način testiraju, to je bilo nepromišljeno, neopravdano i opasno”, dodao je general.

 

Komentiraj