Krunoslav Katičić: ‘Slažem se da nema nedodirljivih’; Grmoja: ‘Hvala ti Kruno’

Na kraju sjednice saborskog odbora za Pravosuđe na kojem se raspravljalo o izvješću Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske o radu u 2021. godini, Mostov Nikola Grmoja zahvalio je Krunoslavu Katičiću, saborskom zastupniku i glavnom tajniku HDZ-a, riječima: “Hvala ti Kruno”.

Grmoja je time aludirao na SMS poruke između glasnogovornika Vlade Marka Milića i bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, Katičićevog imenjaka, koje je prošlog tjedna na naslovnici objavio Nacional. Milić je, kako proizlazi iz poruka, Jakupčića pitao o zaposlenju svog prijatelja Nike Dujmovića.

Kako je otkrio Nacional, korespodencija između Milića i Jakupčića 30. rujna 2019., išla je ovako:

Milić: ”Niko Dujmović”.

Jakupčić: ”Raditi će, do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP”.

Milić: ”Hvala ti Kruno puno”.

Jakupčić: ”Nema na čemu”.

U setu poruka čiji je sadržaj objavio Nacional našle su se i poruke koje je s Jakupčićem razmjenjivao Krunoslav Katičić – čovjek koji je danas u ime HDZ-a, mrtav-hladan, bio glavni stranački “as” na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, čiji je član.

I to nakon što je prošlog tjedna u izjavi za RTL televiziju nespretno priznao da mu se za posao mogu obratiti svi građani – ali oni s iskaznicom HDZ-a.

Katičić je inače u svojoj završnoj riječi na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe ponovio riječi Zlate Hrvoj Šipek da nema nedodirljivih, a spomenuo je usput i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, no omaklo mu se pa je umjesto Franjo rekao Frano Tuđman. Možda zato što se previše druži sa šefom HEP-a Franom Barbarićem.

Evo što je rekao Katičić:

“Evo na kraju slušajući ovu cijelu raspravu kojoj smo danas posvetili gotovo četiri sata, bez obzira na sve, mislim da je bila…, i sami ste rekli neke konstruktivne kritike i ideje koje se treba uvažiti. Ja se, bez obzira na sve, u povijesti hrvatske države koja je 33 godine, odnosno kako ju je utemeljio doktor Frano (Franjo, op.a.) Tuđman, ne mogu složiti s idejom da ne postoji pravosudni sustav, da sve naše institucije ne rade posao kako je, i samo se na kraju mogu složiti s vašim tezama koje ste u ovom završnom izlaganju rekli, da nema nedodirljivih, ali da se sve mora bazirati na zakonito prikupljenim dokazima i na onome što je na zakonu utemeljeno. Evo.”

Na to mu je Grmoja replicirao:

“Hvala ti Kruno.”

Zanimljivo da je Katičić u svom završnom govoru, to jest replici, dao podršku radu glavne državne odvjetnice, ali nije propustio ponoviti ni njezine vlastite riječi, kako se u istragama sve mora temeljiti na zakonitim dokazima.

 

Nije pritom bilo jasno smatra li on možda da bi poruke u kojima se spominje i njegovo ime bile nezakonit dokaz.

U porukama koje je prošlog tjedna objavio Nacional, šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić komunicirao je s Katičićem kao s glavnim tajnikom HDZ-a.

Krunoslav Katičić poslao je Jakupčiću preko aplikacije WhatsApp 28. prosinca 2019. u 12:24 životopis izvjesnog Josipa Jurića. Potom mu je minutu kasnije proslijedio i poruku koju mu je ranije poslao Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a.

U toj poruci piše:

”Poštovani, g. Katičiću, nadam se da ste uživali jučer na domjenku, evo samo da nadovežem na ono što sam spominjao jučer, vezano uz Hrvatske šume i mog mladog prijatelja. Radi se o Josipu Juriću, odnedavno diplomiranom magistru inženjeru šumarstva, a svakako bi htio radno mjesto naći u struci u Hrvatskoj. On je ovaj ponedjeljak bio na razgovoru za pripravništvo u HŠ kod g. Miškulina i g. Bumbera. Rečeno mu je da će se javiti idući tjedan s informacijama o primanju za pripravništvo. Svaka pomoć bi dobro došla. Šaljem njegov CV u posljetku. Hvala puno i lp Zoltan.”

Dva dana kasnije, 20. prosinca 2019. u 14:30, Jakupčić Katičiću šalje povratnu poruku sljedećeg sadržaja:

”Imenjače, Josip Jurić će raditi u Upravi šuma podružnica Zagreb”.

Minutu kasnije u odvojenoj poruci Jakupčić nadodaje:

”U siječnju ćemo ga primiti. Komunicirali smo s njime. Pozdrav”.

Katičić mu na to odgovara porukom poslanom istog dana u 15:16. U njoj mu je napisao:

”Hvala to je bitno, čujemo se”.

Inače, izvješće glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske o radu u 2021. godini prihvaćeno je većinom glasova.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]