HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Krunoslav Katičić, Prgometov kandidat za zamjenika o upravljanja gradskom imovinom

Krunoslav Katičić, kandidat za zamjenika Drage Prgometa na listi HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 21. svibnja, predstavio je u ponedjeljak viziju upravljanja gradskom imovinom čiji je fokus, rekao je, na reaktivaciju neiskorištenih poslovnih prostora i stanova.

Katičić je na konferenciji za novinare upozorio da su analize pokazale da se gradskom imovinom do sada upravljalo stihijski, na zahtjev, ili po pojedinačnim problemima i najavio da će se gradskom imovinom upravljati po načelima javnosti, predvidljivosti, učinkovitosti i odgovornosti.

“Postoje brojni zapušteni gradski prostori koji nisu u funkciji napretka Zagreba. Jedan od razloga je u tome što ne postoji određeni plan upravljanja i predvidivost u postupanju tim nekretninama”, kazao je. Stoga, rekao je, namjeravaju reaktivirati poslovne prostore i stanove za poduzetničke pothvate, a prve tri godine od prvog poduzetničkog poduhvata ti poslovni prostori bili bi po povlaštenim uvjetima.

Poticanjem veće učinkovitosti vijeća gradskih četvrti žele potaknuti policentrični razvoj Zagreba, odnosno razvoj svih kvartova.

“Zalažemo se za policentrični razvoj Zagreba, što znači da ćemo razvijati svaki kvart u gradu te poticati veću učinkovitost viijeća gradskih četvrti. Na taj način ćemo, s obzirom da u Zagrebu ima dosta praznih stanova u raznim dijelovima grada, dobiti to da se svaki gradski kvart počne razvijati i živjeti. Bitno je ne poticati razvoj gradova samo putem POS-ovih stanova, već i stavljanjem stvarne imovine u funkciju”, kazao je Katičić.

Bitnim je ocijenio i stvaranje registra gradskih stanova na temelju kojeg bi se razradio plan upravljanja imovinom.

Vezano za povrat oduzete imovine smatra da je došlo vrijeme da se okončaju postupci naknade oduzete imovine. “Mislim da je vrijeme da se, nakon 20 godina otkad je donesen zakon o naknadi oduzete imovine za vrijeme jugo-komunističke vladavine, ti postupci okončaju”, poručio je.

Najavio je nastavak započetih programa brige o mladim obiteljima, hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Pitanje zagrebačkog Holdinga, smatra Katičić, treba riješiti da on bude učinkovitiji, tako da sve podružnice koje su sada u sklopu Holdinga steknu pravnu osobnost.

Neodrživim je ocijenio stanje vezano za stadion na Maksimiru, istaknuvši da će se to pitanje rješavati u sklopu svih i drugih sportova.

Na novinarski upit da prokomentira priključivanje člana gradskog HDZ-a Zlatka Hasanbegovića kandidacijskoj listi Brune Esih i jutrošnju konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio da nije imao pravo sudjelovati u izbornim listama za Grad Zagreb, Katičić je ponovio riječi predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da je to vezano uz statutarne odluke “koje su veoma jasne”.

Plenković  je na predstavljanju kandidata HDZ-a na lokalnim izborima u Zagrebu rekao da ne može biti član HDZ-a onaj tko na izbore ide na drugoj listi.

Upitan je li moguće da HDZ u zagrebačkoj Skupštini surađuje s listom Brune Esih, Katičić je rekao da će sve ovisiti o rezultatima izbora.

Nije želio komentirati mail koji navode mediji, a koji je poslao član predsjedništva zagrebačkog SDP-a kandidatima za Gradsku skupštinu, vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora s iznosima koje moraju platiti u gotovini za mjesta na izbornim listama. Kratko je poručio da se radi o unutarstranačkim podjelama u SDP-u te da se, koliko zna, u HDZ-u to ne događa.

Komentiraj