Krunoslav Capak: “Nadamo se da ćemo s dolaskom toplijeg vremena moći govoriti o popuštanju mjera”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poručio je u subotu, prilikom početka cijepljenja profesionalnih djelatnika izvedbenih, glazbeno-scenskih i audio-vizualnih umjetnosti, da cijepljenje u Hrvatskoj dobro napreduje, te da se, ako budu dovoljno cijepljenja, razmišlja o organiziranju velikih i masovnih događaja na koji mogu doći osobe koje su cijepljene ili koje su testirane.

“To još nije sutra i prekosutra, ali o tome se razgovara”, rekao je Capak i dodao da će sve mjere ostati na snazi i sljedećih nekoliko tjedana neće doći do nikakvih promjena što se tiče mjera. “S većim brojem cijepljenih i dolaskom toplijeg vremena nadamo se da ćemo moći govoriti o popuštanju mjera i organiziranju većih susreta”, poručio je.

Ravnatelj HZJZ-a podsjetio je da su u petak oborili rekord – cijeppljeno je 53 tisuće osoba. Dodao je kako se nada obaranju i tog rekorda. “Svi se angažiraju oko toga da se cijepi što više ljudi. Naš cilj je to bude oko 55 posto ljudi, nadamo se više od toga i to bi bio početak mirnijeg i normalnije života”, istaknuo je Capak i naglasio da se radi na edukaciji i snažnoj medijskoj kampanji.

Istaknuo je da je turističkom sektoru, u kojem radi oko 65 tisuća djelatnika, cijepljeno njih nekoliko tisuća, te da HZJZ upućuje veći broj doze prema dalmatinskim i primorskim županijama te prema Istri, kako bi se cijepilo što više turističkih djelatnika.

“Danas imamo 700 oboljelih manje nego prije nekoliko dana, i u silaznoj smo krivulji trećeg vala. Nadam se da će broj dnevno oboljelih pasti na nekoliko stotina ili jednu stotinu”, rekao je i dodao da je, prema njegovoj procjeni, Hrvatska utrošila između 85 i 90 posto doza koje je dobila.

 

Komentiraj