Krunoslav Capak: “Možda ćemo mijenjati preporuke za cijepljenje AstraZenecom”

Premijer Andrej Plenković održao je u utorak video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva. Tema sastanka je borba protiv oboljenja COVID-19 i distribucija nadolazećih doza cjepiva.

Nakon sastanka izjavu za medije dali su ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatekh Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza”, rekao je ministar zdravstva.

Dodao je da sve upanije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja. “Jedino razgovorom možemo razriješiti dvojbe”, poručio je ministar Beroš.

Beroš je komentirao i povezanost AstraZenece i ugrušaka. Poručio je da prate sve što se događa. “Ali, prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.

“Onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave, taj može dati ocjenu”, rekao je Krunoslav Capak i dodao da sugerira da pričekamo što će reći EMA. “Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto za preporuku i upustvima za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj dobi”, dodao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da su županijama s lošijom epidemiološkom situacijom dali preporuke da na svom teritoriju donesu strože mjere. “U Zadarskoj se županiji situacija pogoršala i oni su brzo reagirali, predložili su strože mjere koje će Nacionalni strožer usvojiti”, rekao je u dodao da će pažljivo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome donositi mjere.

Beroš se osvrnuo i na sastanak s veledrogerijama. “U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, rekao je.

Dodao je da se sada govori o kratkoročnim rješenjima. Beroš je istaknuo da treba postići financijsku stabilnost. “Prezentirali smo veledrogerijama odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Međutim, kada se desila pandemija, situacija je takva kakva je. Ova vlada će napraviti sve da niti jedan građanin ne ostane bez lijeka koji mu je potreban u datom trenutku”, istaknuo je ministar.

Kaže da vjeruje da će pronaći rješenje. “Ovih 900 milijuna kuna su na tom tragu – traženja rješenja. Prioritet ove vlade je osigurati lijek pacijentu kada mu je potreban”, dodao je i istaknuo da je koronakriza dodatno utjecala na cijelu situaciju. “Razgovara se o pokretanju još jedne intenzivne bolnice, sve to enormno košta. Ljudi rade u okolnostima koje nisu uobičajene”, rekao je.

Uskoro opširnije…

Komentiraj