Krunoslav Capak kaže da bi se rusko cjepivo moglo registrirati i na području EU

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je, gostujući na HRT-u, komentirao mogućnost dolaska ruskog cjepiva.

Capak je rekao da su Rusi pokazali interes da svoje cjepivo registriraju na području EU. Može li se, umjesto čekanja Pfizerova i Modernina cjepiva, Europska unija okrenuti uskom ili kineskom cjepivu, Capak kaže da je Hrvatska dio EU te da smo preuzeli njihovu legislativu o lijekovima.

“Zbog toga imamo brojne prednosti i trebamo se po meni držati EU i EMA-e. Moguće je registrirati neko drugo cjepivo, ali za to su potrebni logistika i povjerenstva koja bi to znala provjeriti. Koliko mi je poznato, Rusi nisu pokazali interes da se registriraju na području EU. Međutim, navodno su pokazali interes i počeli su pregovori”, rekao je Capak.

Također, dodao je da postoji mogućnost kako će se rusko cjepivo pojaviti kasnije na tržištu.

Imunolog Zlatko Trobonjača istaknuo je da vjeruje i u rusko i u kinesko cjepivo.

“Rusko cjepivo znamo da ima vrlo visoku učinkovitost, ali sve to trebamo staviti pod upitnik jer nemamo rezultate treće faze. Sve su to dobra cjepiva, samo EU treba usmjeriti. Što se tiče kvalitete cjepiva, ja vjerujem da su kvalitetna”, rekao je.

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila je rekao kako će rusko cjepivo sigurno doći u Europu. Već je došlo u naše susjedstvo, Srbiju i Mađarsku. U tijeku su, dodao je i dogovori s AstraZenecom da bi se radile neke zajedničke stvari. Kinezi, međutim, ciljaju na mnogoljudniji, drugi dio svijeta – Afriku, jugoistočnu Aziju, Južnu Ameriku. Kinezi, smatra Cvrtila – kroz ‘zdravstveni put svile’ stvaraju budući utjecaj.

Mađarska je, podsjetimo, prošlog tjedna postala prva zemlja EU-a koja je kupila dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V.

Komentiraj