Krunoslav Capak: “Imam dojam da je nedostatak cjepiva najbolja reklama za cijepljenje”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u utorak je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao početak cijepljenja protiv koronavirusa a građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi kao i osoba s kroničnim bolestima.

“Došla je velika količina cjepiva, pred kraj tjedna nam dolaze i veće doze i vidjet ćemo što dalje”, rekao je Capak i dodao da da je na početku bilo problema s isporukom cjepiva od strane proizvođača.

Kaže i da se radi na internetskoj platformi za cijepljenje, ali i da se u srijedu otvara call centar za ljude koji ne koriste internet, da se mogu naručiti za cijepljenje. Očekuje se da će se procijepiti oko 900 ljudi, a na raspolaganju su cjepiva AstraZenece i Pfizer/BioNTecha.

Upitan je li stvorio konfuziju informacijom da se oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi masku, Capak je rekao da su iz te kompanije rekli da cjepivo štiti od transmisije virusa. “Ja sam jučer rekao da nijedno cjepivo ne štiti 100 posto i da trebamo nastaviti nositi maske”, rekao je Capak.

“Odmah nakon registracije AstraZenece rekli smo da je bolje da se cijepi kasnije, između 8 i 12 tjedana, a sad je pokazano da su rezultati cijepljenja bolji, ako se druga doza primi što kasnije, pa ćemo raditi na tome da se to docjepljivanje što više približi dvanaestom tjednu”, objasnio je.

Poručio je da nekad ima dojam da je nedostatak cjepiva zapravo najbolja reklama za cijepljenje. Strateški cilj, ponovio je Capak, je što prije procijepiti rizične skupine.

Upitan što očekuje koliko bi ljudi do kraja ožujka moglo biti procijepljeno, Capak je rekao da bi najmanje potpuno cijepljeno moglo biti oko 350 tisuća ljudi, ali da se očekuje da će biti manje od toga. “Sredinom drugog kvartala mislim da bismo mogli doći do milijun procijepljenih”, rekao je Capak.

Ravnatelj HZJZ-a kaže da imamo ‘nježni porast novooboljelih’. Dodaje da ne bi rekao da smo u trećem valu, već je ovo rep drugog vala. “Ne smijemo se opustiti, imamo niz situacija koje mogu zakomplicirati situaciju. Nedostatak cjepiva je jedna od njih, britanski soj drugi. Imamo situaciju s teško oštećenom Sisačko-moslavačkom županijom zbog potresa. Trebamo jedan oprez i na taj se način zaštititi”, rekao je Capak.

U Hrvatskoj je trenutno 15 osoba koje su zaražene bbritanskim sojem koronavorusa. Upitan za komentar na tvrdnje znanstvenika Ivana Đikića, Capak je rekao da se nema vremena baviti njime. “Borimo se s pandemijom, cijepljenjem, imamo jako puno posla i nemamo se vremena baviti time i takvom vrstom kritika. Premijer je organizirao savjetodavno vijeće i ja bih rekao da je ono dosad imalo jako puno konstruktivnih savjeta koji su uvaženi”, zaključio je Capak.

Komentiraj