Nacional

KRSTULOVIĆ OPARA ‘Ubuduće ćemo komemoracijom obilježavati stradanje splitske sinagoge’

Novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u petak je izvijestio izraelsku veleposlanicu u Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman kako će se ubuduće komemoracijom obilježavati spomen na splitsku sinagogu, koju su 12. lipnja 1942. uništili talijanski fašisti.

“Toga dana (12. lipnja 1942.) divljački je uništena sinagoga, zlostavljani su vjernici, pretučen je rabin, a taj događaj je iščeznuo iz memorije Splićana”, napomenuo je gradonačelnik dodavši kako zajedno sa Židovskom općinom taj datum namjerava zadržati u memoriji Splita te ga u slijedećem razdoblju dostojno obilježavati.

Krstulović Opara je naglasio kako je s time upoznao i izraelsku veleposlanicu Hrvatskoj Zinu Kalay Kleitman s kojom se sastao u petak u prostorijama Židovske općine u Splitu.

Veleposlanicu je izvijesti kako će se u suradnji sa Židovskom općinom u Splitu, predstavnicima Gradskoga poglavarstva, konzervatorima i arhitektima “vrlo skoro” utemeljiti povjerenstvo koje će pronaći najbolje rješenje radi ispunjenja civilizacijske potrebe grada Splita da se, kako je rekao, “mjesto gdje se dogodila ta lomača sramote obilježi na kvalitetan način.”

Veleposlanica Kleitman je izrazila zadovoljstvo namjerom splitskih vlasti da se obilježava stradanje židovske sinagoge u Splitu. “Danas smo razgovarali o važnosti edukacije i obrazovanja zbog svjetlije i kvalitetnije budućnosti, jer ono što nije bilo najsvjetlije ako se na pravi način shvati i sagleda omogućuje kvalitetniju budućnost i razvoj,” rekla je Kleitman. Dodala je kako je čestitala Krstuloviću Opari na nedavnom izboru za splitskog gradonačelnika i zaželjela mu uspješno vođenje tog grada, dodavši kako je Split grad “kojim nije lako upravljati” te da je to vrlo važan grad za Hrvatsku.

Veleposlanica Kalay Kleitman sastala se i s novoizabranim županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom te je izrazila spremnost Izraela da pomogne razvoju sustav navodnjavanja na području Splitsko-dalmatinske županije. “Izrael se razvio u svjetskog lidera u rješenjima za navodnjavanje pa želimo svojim iskustvom pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji da organizira sustav navodnjavanja svojih polja,” istaknula je Kleitman.

Župan Boban je kazao kako je zadovoljan ponudom da se izraelskim iskustvom pomogne u uspostavi sustav navodnjavanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. “Mi morao učiniti niz koraka, prvenstveno u edukativnom smislu kako bi nam stručnjaci iz Izraela mogli pomoći,” dodao je župan Boban.

Komentiraj