KRSTIČEVIĆ “Sad je na SAD-u i Izraelu da nam daju objašnjenja”

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar obrane Damir Krstičević u utorak je komentirao provleme s nabavom borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

“To je jedan proces. Proces je u tijeku i sad je na SAD-u i državi Izrael da nam daju objašnjenje”, kazao je Krstilević. Upitan postoji li sastanak u petak, ministar je rekao da mu je teško komentirati sastanke drugih država.

“Po pitanju Hrvatske mogu samo kazati da je proces bio detaljan, transparentan, sustavan i struka je odredila kakav avion nama treba, na osnovu toga smo raspisali natječaj, otvorene su ponude, bilo je javno otvaranje ponuda i nakon toga evaluirane su sve ponude i evaluirani su svi dokumenti od ponuditelja i nakon završetka tog cijelog procesa struka je odlučila koja je najbolja ponuda za Republiku Hrvatsku. Prema tome, mislim da sa strane Hrvatske, da je napravljeno sve vrlo profesionalno i odgovorno”, rekao je Krstičević.

Na novinarsko pitanje je li proces doveden u pitanje, ministar kaže kako o tome ne bi govorio, prenosi N1. “Nema žurbe, idemo korak po korak, jasno piše, imamo dokument vlade SAD-a da država Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban i da država Izrael može i prodati taj zrakoplov Republici Hrvatskoj. Nakon toga imamo isto od države Izrael papir gdje je njihova odgovornost da konačno odobrenje za prodaju dobiju od Vlade SAD-a”, rekao je Krstičević.

Upitan je li Hrvatska u procesu izmanipulirana, rekao je kako će se vidjeti na kraju procesa. Što se tiče njegove eventualne odgovornosti ukoliko proces propadne, ministar je rekao da se ide korak po korak. “Sve što radim, radim odgovorno, uvijek je netko odgovoran. Prema tome, odgovoran sam. Upravo ovo što radim, jačanje, obnova, unapređenje Hrvatske vojske”, rekao je.

Amerikanci su Vladu RH lani upozoravali na probleme s F-16

Komentiraj