Krstičević s visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borrellom

Ministar obrane Damir Krstičević sastao se u petak s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom.

Ovo je prvi sastanak ministra Krstičevića s novim visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, izvijestili su iz MORH-a.

Krstičević je Borrellu predstavio prioritete i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području obrane i sigurnosti. Istaknuo je četiri ključna prioriteta u području obrane i sigurnosti: 1. daljnju provedbu konsolidaciju i koherentnost obrambenih EU inicijativa (PESCO, CARD, vojna mobilnost, Europski obrambeni fond); 2. jačanje EU-NATO suradnje i transatlantskih odnosa, 3. jačanje industrijske i istraživačke dimenzije obrane, s naglaskom na ulogu malog i srednjeg poduzetništva te 4. jačanje napora Europske unije na području jugoistočne Europe u domeni sigurnosti i obrane.

Ministar Krstičević i visoki predstavnik Borrell razgovarali su o aktualnim sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku i budućoj zajedničkoj suradnji, posebno u okviru priprema za predstojeći neformalni sastanak ministara obrane koji će se održati u Zagrebu, 4. i 5. ožujka 2020. godine.

Krstičević je najavio i kako će se u sklopu hrvatskog predsjedanja održati konferencija na temu EU-NATO suradnje u zajedničkoj organizaciji hrvatskog i njemačkog ministarstva obrane u Splitu.

Komentiraj