Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević rekao je u četvrtak prije sjednice Vlade da je Hrvatskoj potrebno borbeno ratno zrakoplovstvo i da će odluka o tome biti donesena 2017., naglasivši kako takvu odluku treba postići konsenzusom parlamentarnih stranaka jer se radi nadstanačkom pitanju nacionalne sigurnosti.

Smatram da nam je ta sposobnost potrebna i da ju Hrvatska treba imati, ne smijemo se dovesti u situaciju kao 90-te kada smo bili razoružani, rekao je Krstičević odgovarajući na pitanja novinara o napisu Jutarnjeg lista o zaključku savjetničkog tima MORH-a da treba zadržati borbeno zrakoplovstvo. Taj je tim, navodi Jutarnji list, preporučio da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a odluka o odabiru vrste aviona do kraja 2017.

Odluka će biti donijeta 2017. godine i sigurno ćemo voditi računa kako na najbolji mogući način doći do te sposobnosti, rekao je Krstičević. Želimo u taj proces uključiti sve parlamentarne stranke i tražimo konsenzus jer to je nadstanačko pitanje, pitanje nacionalne sigurnosti, kazao je.

Jutarnji također navodi da savjetnički tim smatra kako su švedski Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje opcije za opremanje Ratnog zrakoplovstva novim avionima. Stručni savjetnički tima ministra obrane za zrakoplovstvo koji čine umirovljeni generali HRZ-a.

Komentiraj