Ministar obrane Damir Krstičević sazvao je u ponedjeljak konferenciju za novinare, nakon što je portal Index objavio kako je ministar kopirao velike dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi.

Portal Index objavio je danas kako je “hrvatski ministar obrane, general Damir Krstičević, kopirao velike dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, a da ih nije označio na odgovarajući način”.

Krstičević je kazao kako se radi o neutemeljenim napadima. “Ja sam kao vojnik vrlo brz. Taj portal je jutros objavio tekst i evo, ja sam tu, spreman pred cijelom hrvatskom javnosti otvoreno objasniti sve”, rekao je na početku konferencije Krstičević dodajući da mu je vrlo važno da se zna istina.”Ja sam kao vojnik vrlo brz. Taj portal je jutros objavio tekst i evo, ja sam tu, spreman pred cijelom hrvatskom javnosti otvoreno objasniti sve”, rekao je na početku konferencije Krstičević dodajući da mu je vrlo važno da se zna istina.
“Prije godinu dana smo imali pokušaj hibridnog djelovanja na mene. I opet su hibridno krenuli na mene, na moj rad i na ono što predstavljam. Na početku mandata spominjali su mi ratni zločin. Govorili su mi da ne mogu u Bosnu i stavili su falsifikat da je 4. gardijska brigada poubijala djecu u nekom busu. Vi znate da to nije bila istina. Otišao sam u Bosnu, ali nije bilo lako izdržati sve to u tom trenutku. Ali znam kako sam zapovjedao i kako su vojnici s kojima sam radio, vodili rat”, kazao je.

Dodao je da su ga novinari jutros pitali je li Hrvatska u hibridnom ratu. “”Rekao sam svaki dan je hibridno djelovanje, kao da sam znao”, kaže Krstičević, dodajući da je očito da on i njegov tim nekome smetaju.

Naglasio je da je ponosan na svoje obrazovanje. “Možete krenuti od osnovne škole, iza toga srednja vojna koju sam završio s odličnim uspjehom. Nakon toga vojna akademija koju sam završio s odličnim uspjehom. I na kraju, kao prvi Hrvat, pokojni Gojko Šušak me poslao na Ratnu školu u SAD, koju također završavam s odlučnim uspjehom”, rekao je Krstičević i pokazao diplome i tečajeve koje je završio.

Pokazao je i svoj akademski report. “Možete vidjeti kakav sam bio student i časnik. S ovim se mogu ponositi! I ponosim se! Bilo nas je 270, bilo je 240 američkih časnika i 40 stranih časnika”, kazao je Krstičević, koji je nekoliko puta ponovio kako je ‘ponosan do boli’.

Pokazao je novinarima i sporni rad kojim je, kaže, htio studente upoznati s ratom u Hrvatskoj i istinom o njemu. “Želio sam ih upoznati kako je došlo do dolaska UN-a u Hrvatsku i kako su snage koje su došle djelovale u Hrvatskoj od 1992. do 1995. godine. U tom sam koristio ono što Hrvatska ima najbolje, što sam mogao pronaći. I na kraju rada sam naveo literaturu”, kazao je Krstičević.

Naglasio je i kako se ne radi o završnom ili diplomskom radu, već o informativnom radu presjeka situacije u sklopu jednog seminara. Fusnota na svakoj stranici, kaže, nije bilo jer to takav rad ne zahtjeva.

Na konferenciji je bio i novinar portala Index Nenad Jarić Dauenhauer, koji je Krstičeviću rekao da je mjesec dana pokušavao doći do informacija, najprije u toj ratnoj školi, a potom i u MORH-u. “Od vaših ljudi smo dobili potvrdu da to jest bio završni rad. Sve što ste nam odgovorili mi smo odgovorili”, rekao je. Ministar je na to izgubio živce.

“Govorili ste neistinu! Sram vas bilo zato što manipulirate! Lažete! Ovdje je bio rat, velikosrpska agresija, gospodine!”, odgovorio mu je Krstičević, koji je novinaru rekao i da je loš znanstvenik. Krstičević je zaključio kako je ‘od jutra do sutra’ do boli radio da taj akademski raport bude takav kakav je i na to je, kaže, ponosan.

Komentiraj