Krstičević nestao na deset dana zbog afere s imovinskom karticom

U HDZ-u se mnogi pitaju gdje je usred krize s koronavirusom, izbjeglicama i unutarstranačkim izborima nestao Krstičević

Gdje je nestao ministar obrane Damir Krstičević u trenutku kad Hrvatskoj prijeti novi migrantski val, dok se borimo s koronavirusom i, ne manje važno, dok je trajalo prikupljanje potpisa i dok počinje kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ-u?” pitanje je to koje se posljednjih dana počelo postavljati među članovima HDZ-a, ali i na višim instancama jer su svi primijetili da Krstičevića zadnjih desetak dana nigdje nema. Nacionalovi izvori iz vrha HDZ-a tvrde da je Krstičević na godišnjem odmoru te da je otputovao u Ameriku, ali ih čudi trenutak u kojem je potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost odlučio iskoristiti godišnji odmor. U jednom dijelu HDZ-a proširila se čak informacija da on ima određenih zdravstvenih problema zbog kojih je baš sad odlučio uzeti godišnji odmor. No izvori bliski vrhu HDZ-a smatraju da je riječ o još jednoj rundi podmetanja kojom se želi naštetiti premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, s obzirom na to da je Krstičević šef njegova stožera za unutarstranačke izbore u HDZ-u, na kojima se Plenković ponovno kandidirao za mjesto predsjednika stranke, dok mu je protukandidat Miro Kovač. Upravo zbog činjenice da je neobično da šef stožera gotovo da uopće nije viđen prilikom prikupljanja potpisa za predaju kandidatura niti je viđen na obilježavanjima obljetnica HDZ-a posljednjih desetak dana, u stranci se počelo spekulirati o tome što se s njim dogodilo.

Međutim, Krstičeviću blizak izvor tvrdi da je sve apsolutno u redu jer službena unutarstranačka kampanja tek sada počinje. Taj izvor čak se i našalio: “Ako misli imati zdravstvenih problema, bolje da ih ima nakon 15. ožujka.”

Nakon što je krajem siječnja objavljeno da će upravo Krstičević biti šef Plenkovićeva stožera te da se zato neće kandidirati nit za jednu poziciju, on je za Jutarnji list izjavio:

“Iako se neću kandidirati ni za jednu od tih šest pozicija koje se biraju neposredno, dajem punu podršku kandidaturi Andreja Plenkovića. Pomoći ću mu na sve načine da osvoji još jedan četverogodišnji mandat. Vodio sam njegovu unutarstranačku kampanju prije četiri godine, kada je prvi put izabran za šefa HDZ-a, a bit ću direktor Plenkovićeve kampanje i na ovim izborima.”

Na pitanje kako će to Krstičević kao šef kampanje pomoći Plenkoviću ako ga posljednjih deset dana nigdje nema, Plenkoviću blizak izvor rekao je da Krstičević radi, ali – u sjeni. A je li točno da je bio u Americi i da koristi godišnji odmor? Isti izvor rekao je da ne zna, ali je na kraju ipak priznao: “Malo ga je sve ono pogodilo.”

Pod “sve ono” taj je izvor mislio na aferu koja je izbila nakon što je indeks.hr otkrio da je Krstičević u imovinskoj kartici pod obiteljsku vikendicu u Žaboriću kod Šibenika upisao i manje kvadrata i znatno manju vrijednost. U kartici je kuća u vlasništvu njegove supruge bila procijenjena na nešto više od 80 tisuća eura, a prema kupoprodajnom ugovoru koji je objavio index.hr, kupljena je za 160 tisuća eura. Krstičević je u rekordnom roku unio izmjene u svoju karticu, ali nije krio da ga je ta afera pogodila. U intervjuu Dnevniku Nove TV rekao je čak: “Ne da mi je neugodno, nego se jako loše osjećam. Razmišljam, pa što mi je trebalo da se vraćam u politiku?” Premijer Plenković tada je novinarima izjavio da mu Krstičević nije ponudio ostavku, ali mu je rekao da se jako loše osjeća te da je osobno pogođen medijskim napisima. Najavio je da će njih dvojica razgovarati i vidjeti kako dalje. No taj njihov razgovor odvijao se u zadnjim danima siječnja ili u prvim danima veljače, a Krstičević je u međuvremenu najnormalnije obavljao svoje poslove.

Zadnji put je viđen na sjednici saborskog Odbora za obranu 20. veljače, kada je podržan prijedlog za imenovanje viceadmirala Roberta Hranja načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga. No nakon toga samo se prestao pojavljivati u javnosti. Budući da je Krstičević kao potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost ujedno i predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, mnogi su ovih dana primijetili da on ni na koji način nije bio uključen u pitanja obrane od koronavirusa, kao ni u bilo kakva pitanja povezana s prijetećom migrantskom krizom.

Međutim, Krstičević bi već ove srijede i četvrtka trebao biti domaćin Neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a u Zagrebu. Krstičević bi trebao biti domaćin, a sastankom će predsjedati visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell. Sastanak će započeti u srijedu, 4. ožujka, radnom večerom ministara obrane EU-a u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavit će se idućeg dana u hotelu Westin na radnoj sjednici ministara obrane država članica Europske unije koji će raspravljati o prioritetima iz područja obrane.

Komentiraj