KRSTIČEVIĆ “Nema teže stvari nego nabaviti borbeni avion”

Ivo Cagalj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Damir Krstičević danas su u Pločama posjetili vojarnu “116. brigade Hrvatske vojske“ u kojoj je smještena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva. Za novinare su komentirali propalu kupnju izraelskih borbenih aviona.

“Što se tiče naših nastojanja da u ovom natječaju koji je stavljen ad acta hrvatska dobije višenamjenske borbene avione, uz nastojanje da taj projekt bude financijski održiv, da za slijedećih 25 godina ojačamo naše zrakoplovsto, nažalost nije došao do kraja. Mi smo u fazi dovršavanja analize”, kazao je Plenković i dodao kako će se o svemu raspravljati u Saboru.

Istaknuo je da je bitno što nisu narušeni odnosi ni sa SAD-om niti s Izraelom te da će se s te dvije zemlje nastaviti suradnja. “Dogodilo se kako je, moramo dalje… Imali smo dobre namjere, detaljan proces…”, kaže Plenković, kako prenosi N1.

Na novinarsko pitanje je li istina da je američko veleposlanstvo kontriralo State Departmentu te da je favoriziralo grčku ponudu, Plenković je poručio:”Tu ima puno informacija koj se puštaju u eter. Jedino što je relevantno je da je Izrael službeno preuzeo odgovornost za dobivanja pristanka za tranfer tehnologije trećoj strani”, kazao je premijer.

Ministar Damir Krstičević je pak poručio da je Vlada napravila sve da nabavi višenamjenske borbene avione koji su nam potrebni danas i u budućnosti da bi Hrvatska bila sigurna država. “Država Izrael je imala sve potrebne papire, uključujući onaj da može nuditi avion u toj konfiguraciji… Država Izrael je imala odgovornost da ishodi konačno odobrenje, došli su u Hrvatsku desetog siječnja i rekli da to ne mogu napraviti. Ispričali se i rekli da Hrvatska nije odgovorna u toj priči… Ono što je ključ, nije potpisan ugovor, nema štete na proračun, Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja. Kako izlaze dokumenti, vidjeli ste da smo imali dokumente”, rekao je Krstičević.

“Bit će saborska rasprava, pozivam sve da vrlo odgovorno i temeljito sagledamo kronologiju procesa, pripreme posla i provedbe posla i da ona s činjenicama i argumentima razjasnimo kompletnu situaciju procesa natječaja za višenamjenski borbeni avion”, dodao je ministar obrane.

Upitan jesu li dokumenti koji su objavljeni u Večernjem listu, oni koje je on najavljivao tj. tajni dokumenti, ministar je poručio: “U procesu koji je vrlo složen, nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion, uključeno je jako puno ljudi. Vidjeli ste prije procesa da smo koristili iskustva drugih, vidjet ćemo sve što se tiče procesa, stavit ćemo sve u saborsku raspravu. Nakon tog dijela vidjet ćemo… Jako je puno dokumenata, izazova. Jako je puno problema oko posla. Ne znam”.

Na novinarsku konstataciju da se svaki dan pojavi neki novi dokument, Krstičević je samo rekao kako je on fokusiran na jačanje vojske.

Komentiraj