Hrvatska Vlada je u ponedjeljak na sjednici jednoglasno stavila izvan snage Odluku o nabavi izraelskog višenamjenskoga borbenog aviona F16 Barak. Krstičević je najavio da se ide u novi proces nabave zrakoplove, a nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije.

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je novinarima.

Dodao je kako prvo treba sustavno pogledati sve opcije. “Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti”, poručio je ministar obrane, kako prenosi N1.

Naglasio je da stalno radi pod pritiskom jer je stanje sa zrakoplovstvom takvo kakvo je. “To je pritisak koji nas tjera na brzinu, na neki način i na preuzimanje rizika”, dodao je. Za Krstičevića bi, nakon svega što se dogodila, novi zrakoplovi bili najbolji. Kazao je i da razgovara i s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove.

Krstičević je rekao da bi trebali dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. “Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene”, kaže Krstičević i naglašava kako su Amerikanci samo jedna od opcija, ali opcija kojoj su najbliže.

“Očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj da ponudu koju sigurno nećemo odbiti”, kazao je.

TAJNA NEOBIČNIH UZALUDNIH LOBIRANJA za nedopuštenu kupnju izraelskih aviona F-16

EKSKLUZIVNO Amerikanci ruše Krstičevićev plan kupnje polovnih izraelskih aviona

Komentiraj