Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je u srijedu sa saborskog aktualnog prijepodneva kako se sustavom nacionalne sigurnosti Vlada želi baviti sustavno, izrazivši uvjerenje da bi ključne sigurnosne dokumente – strategiju i zakon, Sabor mogao usvojiti u ljeto iduće godine.

“Za nas nacionalna sigurnost mora biti nadstranačka, treba nam konsenzus o tom pitanju i pozicije i opozicije”, odgovorio je ministar Darku Milinoviću (HDZ), koji se zanimao što se napravilo oko nove strategije i kad će ona pred Sabor.

Vjerujem da će se do lipnja napraviti strategija nacionalne sigurnosti i zakon o sustavu nacionalne sigurnosti, te da će ih Sabor usvojiti u ljeto iduće godine, kaže Krstičević i tumači kako je Vladin cilj “redefinirati sustav nacionalne sigurnosti” da se Hrvatska može nositi sa složenim sigurnosnim rizicima.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) od ministra financija traži objašnjenje kome će se i po kojim kriterijima u okviru porezne reforme otpisivati plasmani. Govorimo o iznosu od 40-ak milijardi kuna, rekao je Sinčić.

Ministar Zdravko Marić podsjeća na preporuku Vijeća Europe da treba smanjiti teško naplative ili nenaplative kredite i potraživanja. “Predlažemo to kao jednokratnu mjeru koja kreditnim institucijama daje mogućnost otpisa nenaplativih kredita. To znači konačni otpust dugova hrvatskih građana i poduzetnika, ali teško je ocijeniti u kojem obujmu će se banke koristiti tom mogućnošću”, odgovara Marić te dodaje kako je riječ o trajnom brisanju dugovanja.

Sinčić izražava bojazan da slijedi još jedan slučaj predstečajnih nagodbi, jer se, kaže, čini da svakih nekoliko godina treba nekome opraštati dugove.

Obuljen Koržinek: Na govor mržnje trebaju reagirati svi i odmah

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručuje kako je na svima koji djeluju u javnom prostoru velika odgovornost da učine sve da se ne potiče govor mržnje, te da na takvo izražavanje “svi i uvijek” trebaju reagirati promptno i principijelno, neovisno s koje strane i od koga dolazi.

Ministrica je to rekla odgovarajući Bojanu Glavaševiću (SDP), koji se zanimao što vlast planira učiniti na suzbijanju govora mržnje u medijima, javnoj komunikaciji, itd. Svjedoci smo širenja govora mržnje na društvenim mrežama, u komentarima, emisijama popu ‘Bujice’, ali i emisijama na HRT-u”, upozorava zastupnik.

Ministrica ističe da je to ozbiljan problem, ali da nije samo hrvatski, te najavljuje da će se u sklopu rasprave o zakona o elektroničkim medijima sigurno otvoriti i to pitanje. Najavila je i da bi se u drugoj polovici sljedeće godine moglo pristupiti izmjenama Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika. Početkom godine napravit ćemo detaljnu analizu tog Zakona koji datira iz 1980. godine, a to treba raditi s posebnom pažnjom, odgovorila je ministrica Mati Frankoviću (HDZ).

Komentiraj