KRSTIČEVIĆ ‘Nacionalna sigurnost je nadstranačko pitanje oko kojeg je potreban konsenzus’

Dobit koja se postiže Strategijom nacionalne sigurnosti i pratećim zakonom o sustavu domovinske sigurnosti višestruka je za sigurnost Hrvatske i njezinih građana, poručio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, istaknuvši kako pitanje nacionalne sigurnosti nadstranačko te je oko njega potreban konsenzus svih segmenata društva.

S ova se dva dokumenta, uvjeren je Krstičević, osigurava jasnije postavljanje strategijskih smjernica, kompleksno razmatranje svih nacionalno relevantnih sigurnosnih ugroza i rizika, te zajedničko odlučivanje o usklađenim odgovorima na sigurnosne ugroze i rizike. Također, izbjegava se dupliranje poslova i rasipanje resursa, odnosno propuštanje reagiranja na ugrozu ili rizik zbog moguće nejasno definirane odgovornosti (nadležnosti) pojedinih državnih tijela.

Donositeljima odluka u ministarstvima i drugim državnim tijelima osiguravaju se, pak, pravodobni i relevantni obavještajne proizvodi (informacije, analize, procjene i prosudbe) o sigurnosnim rizicima. Dobit je i oslanjanje sustava sigurnosti na proaktivnu ulogu države, građana, nevladinih organizacija, javnih poduzeća, privatnih kompanija i drugih zainteresiranih strana.

“To je jedini put… apsolutne sigurnosti nema, ali jednim zajedničkim radom i svi skupa, zajedno, možemo smanjiti ranjivost našeg društva na sve ugroze”, rekao je Krstičević na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade s koje su ta dva dokumenta upućena u saborsku proceduru.

Naglašava kako je pitanje nacionalne sigurnosti nadstranačko te je oko njega potreban konsenzus svih segmenata društva. Nacionalna sigurnost je zajednički interes Republike Hrvatske i svih njezinih građana, poručio je.

Kopal: Strategija i zakon jačaju sigurnost države

Državni tajnik u MUP-u Robert Kopal izradu ova dva dokumenta ističe kao velik i apsolutno nužan korak kojim se jača sigurnost Republike Hrvatske. Ti bi dokumenti, dodaje, trebali moći odgovoriti na izazove sadašnjosti, ali i budućnosti. “Svjesni smo što se događa u svijetu i vidimo da je jedino što je predvidljivo – nepredvidljivost”, rekao je.

A da bi ste, dodaje, mogli upravljati nepredvidljivim događajima, potrebno je promijeniti neke postavke i to su izazovi koji su pred nama, a ovladavanje tim izazovima u značajnoj mjeri ojačano je ovom Strategijom i zakonom.

Ti će dokumenti, tvrdi Kopal, omogućiti odgovore na pitanja što znamo da znamo, što znamo da ne znamo i ako ne znamo da adekvatnim procedurama i procesima ispunimo tu informacijsku rupu, kao i odgovor na pitanje što ne znamo da znamo te, najvažnije, što ne znamo da ne znamo. “A to je ključno pitanje u ovim nepredvidljivim vremenima”, naglasio je.

Krstičević o sudjelovanju u operaciji “Inherent resolve”: Odgovornost svih nas je sigurnost

Ministar Krstičević odgovorio je i na novinarsko pitanje vezano uz angažman Hrvatske u operaciji “Inherent resolve”. Vlada je, naime, u Sabor sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u toj operaciji pod vodstvom SAD-a, a koja je odgovor na terorističku prijetnju tzv. Islamske države. Prema prijedlogu odluke, Hrvatska može uputiti do tri pripadnika koji će biti razmješteni u Kuvajtu tijekom ove i iduće godine, s mogućnošću rotacije, a ministar Krstičević objasnio je da će biti upućen jedan pripadnik, i to u zapovjedništvo u Kuvajtu.

Novinare je zanimalo trebaju li hrvatski građani biti zabrinuti, odnosno postoji li razlozi za strah od odmazde tzv. Islamske države. “Odgovornost svih nas je sigurnost. Mislim da je u ovom trenutku Hrvatska sigurna i da se naši ljudi mogu osjećati sigurno. Ali, još jednom želim ponoviti, apsolutne sigurnosti nema”, odgovara Krstičević.

Ističe da su i terorostičke prijetnje jedan od razloga izrade Strategije i zakona, kako bi se, kaže, kroz jedan sustav i organizaciju, jednom sinergijom zajedno mogli nositi sa svim rizicima, ugrozama s kojima je suočeno svako suvremeno društvo, pa tako i hrvatsko.

Najveća je odgovornost države, dodao je i naglasio važnost uključenosti i svih građana, kroz stvaranje i razvijanje sigurnosne kulture. “Možda jedan čovjek, jedna informacija može značajno pomoći da se nešto ružno sutra iz neke pozicije ne dogodi u Hrvatskoj”, kazao je te istaknuo i odgovornost medija vezano za sigurnost i situaciju, kako bi se “zajedničkim radom osiguralo da Hrvatska bude sigurna zemlja”.

Komentiraj