HINA/ Tomislav PAVLEK

KRSTIČEVIĆ “Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći RH”

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je stao pred novinare, nakon nekoliko dana šutnje o kupnji izraelskih vojnih zrakoplova. Krstičević je pred Banskim dvorima poručio kako je natječaj napravljen po pravilima struke.

“Nisam znao niti je stručni tim to znao. Želio bih reći da je vlada SAD-a dala predodobrenje za prodaju Baraka. Država Izrael je imala 3.10.2017. svu potrebnu dokumentaciju”, rekao je Krstičević.

Upitan kako nitko nije znao za stav SAD-a, čija administracija funkcionira vrlo jasno, Krstičević je rekao: “Bio je međunarodni natječaj koji je obavljen po svim pravilima struke. Ključna odluka Vlade bila je da zbog složenosti projekta radimo država s državom, da se izbjegnu bilo kakvi partikularni interesi. Država Izrael je imala svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i odobrenje od treće strane da može nuditi avion Hrvatskoj. Piše u tom papiru i prodaja”, kazao je i napomenuo da je Hrvatska Izraelu dala rok do 11. siječnja da se očituje.

Upitan zašto ne objavi predodobrenje, kaže kako je taj podatak sada klasificiran. Dodaje da su ga vidjele sve institucije.

Odgovarajući na pitanje hoće li dati ostavku ako proces kupnje aviona propadne, ministar naglašava da je svjestan kako je odgovornost velika, ali da priča borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj traje već 15 godina i da dosad nitko nije želio donositi tu odluku i ići u proces nabavke.

“Ova Vlada učinila je sve da se ojača hrvatska vojska i hrabro i odlučno smo pokrenuli taj projekt. Ovaj proces je vođen vrlo sustavno i u njemu su bili najbolji ljudi koje Hrvatska ima. Transparentno je vođen proces, svi su imali iste uvjete, nismo imali žalbe na natječaj”, ističe ministar.

Što se tiče njegove odgovornosti, kaže da je “bez obzira na sve napravio puno na jačanju hrvatske vojske”.  Naglašava i kako ‘ništa nije propalo’. “Nismo ugrozili interes Hrvatske i njenih građana nijednim svojim postupkom. Stojim iza toga kao ministar obrane i drago mi je da sam učinio sve da Vlada osigura ta sredstva i da Hrvatska krene u proces izbora aviona”, kaže Krstičević.

Još jednom upitan o odlasku, kaže kako je već odlazio s funkcija. “Ratni sam zapovjednik i itekako znam što je odgovornost. Ne smatram da sam bilo što napravio protiv interesa Hrvatske. Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj. Ima i drugih stvari u životu”, rekao je.

EKSKLUZIVNO Plenković će istražiti Krstičevićevu odgovornost

Komentiraj