Rusija je optužila u utorak pobunjeničke skupine u Siriji koje podupire SAD za kršenje primirja i pozvala je Washington da izvrši utjecaj na njih dok State Department navodi da se primirje, koje je stupilo na snagu u ponedjeljak, održava unatoč nekim izvješćima o nastavku nasilja.

“Snažno pozivamo sve one koji imaju utjecaj na kršitelje primirja a prije svega američku stranu da to konačno riješe sa svojim klijentima”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ne smije se dopustiti da njihove očekivane provokacije unište priliku za nalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu”, stoji u priopćenju.

State Department navodi da izgleda da se primirje održava unatoč nekim izvješćima o nastavku nasilja.

“Vidjeli smo… neka izvješća o sporadičnom nasilju no zasad se čini da se dogovor poštuje a nasilja… je manje u usporedbi s prijašnjim danima i tjednima”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Sporazum, koji su dogovorili Rusija i Sjedinjene Države, američki je državni tajnik John Kerry opisao kao vjerojatno zadnju šansu da se spasi jedinstvena Sirija.

Sporazum je postignut u petak u Ženevi, nakon višemjesečnih pregovora Rusije i SAD-a. On traži od obje strane da dopuste pristup humanitarnoj pomoći u opkoljena područja, prije svega u najpogođenija kao što je grad Alep.

Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS-a i Fronte Fateh al-Šam, ranije poznate kao Fronta al- Nusra, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja.

Ovo je drugi ovogodišnji pokušaj Washingtona i Moskve da zaustave sirijski petogodišnji građanski rat.

Komentiraj