Facebook

KRŠENJE IZBORNE ŠUTNJE: Građanima i dalje stižu promidžbeni SMS-ovi

Iako izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati, neki političari i stranke i dalje se ne pridržavaju pravila. Najviše kršenja izborne šutnje ima na Facebooku, a građani i danas primaju SMS poruke s pozivima da izađu na izbore i glasaju za određenu stranku.

Građani, baš kao i jučer, i danas primaju SMS poruke na kojima piše: “Poštovani, nedjelja 08. studeni je RADNI DAN.Idemo delati!”

“Poštovani, Vaš glas bit će naša snaga. ZA jaki HSS, ZA jaku Hrvatsku! Kandidati HSS-a”, još je jedna poruka koja je danas poslana građanima.

Građani danas primaju i pozive, navodno iz političkih stranaka, a poziva ih se da izađu na glasanje.

DIP opet upozorava

DIP je ponovno priopćenjem upozorio sve sudionike izbornog procesa da poštuju izbornu šutnju do 19 sati.

“Kršenjem izborne šutnje osobito se smatra objavljivanje promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata, postavljanje novih promidžbenih plakata ili letaka, telefonski pozivi, SMS-ovi ili elektronička pošta biračima, postavljanje novih statusa, videoklipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, a koje se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža”, priopćeno je iz DIP-a.

U nedjeljno prijepodne DIP se opet oglasio priopćenjem u kojemu je zatražio od HAKOM-a da blokira brojeve koji građanima šalju SMS poruke.

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je brojne poruke građana koji danas dobivaju SMS-ove kandidata. Sve brojeve DIP je proslijedio HAKOM-u kako bi utvrdili čiji su to brojevi te blokirali iste.

GONG: Nedovoljna educiranost biračkih odbora, neinformiranost građana

“Izborni dan prolazi u znaku pojačanog, ali očekivanog broja dojava građana o nepravilnostima. GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose uglavnom na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

GONG posebno izdvaja nedopustivi i nedozvoljeni utjecaj na birače i promatrače od strane zamjenika načelnika Općine Draž u statusu promatrača Šandora Šipoša da glasaju za kandidata mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa, o čemu je GONG obavijestio nadležna izborna povjerenstva i policiju.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za Domoljubnu koaliciju, Hrvatsku raste, Milana Bandića, Živi zid, U ime obitelji i Naprijed Hrvatska. Šutnja se krši na pojedinim biračkim mjestima i putem komunikacijskih kanala, poput plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova.

U ovakvim situacijama, građani se trebaju obratiti nadležnim tijelima:

– za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected]

– neželjene promidžbene SMS poruke trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila [email protected] U prijavi treba navesti broj s kojeg ste primili poruku, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke

– ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležan je AZOP, tj. Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: [email protected] 
U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o slaboj educiranosti pojedinih biračkih odbora što se očituje u nepoznavanju načina glasanja pripadnika nacionalnih manjina i ugrožene tajnosti glasanja. Dojave se odnose i na neprimjerena uređenja pojedinih biračkih mjesta i postavljanja glasačkih listića na način da se može vidjeti serijski broj što također ugrožava tajnost glasanja.

Iako birači mogu doznati adresu svog biračkog mjesta u registru birača, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta.

GONG poziva biračke odbore da omoguće neometano glasanje birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu.

GONG tijekom izbornog dana pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila [email protected], Facebook i Twitter profila te telefona (01) 4825 444“, priopćili su iz GONG-a.

Komentiraj