Kršćanima iz Gaze Izrael ovog Božića izdao manje propusnica

Izrael je do sada izdao dozvole za ulazak  za manje od polovice kršćana iz Pojasa Gaze koji su tražili dopuštenje da na Božić posjete sveta mjesta poput Betlehema i Jeruzalema, rekli su članovi te male zajednice i palestinski dužnosnici u utorak.

Izrael je u nedjelju najavio da će dopustiti dolazak kršćanima iz Pojasa Gaze, teritorija koji drži pod blokadom, i odustati od odluke od 12. prosinca da im zbog sigurnosnih razloga ne dopusti ulazak, što je predstavljalo odstupanje od uobičajene izraelske prakse na Božić.

U  utorak, na Badnjak, palestinski dužnosnici su rekli da je kršćanima iz Gaze za posjet Betlehemu ili Jeruzalemu izdano 316 dozvola. Čelnici crkve su rekli da su zatražili 800 takvih dozvola.

U Gazi, među dva milijuna Palestinaca, živi oko 1000 kršćana, većinom pripadnika grčka pravoslavne crkve.

“Dali su dozvole za stare ljude, ne i mlade”,  rekla je 62-godišnja Haifa Assalfiti, prije no što je na putu za Betlehem sa svojim suprugom prešla granični prijelaz Erez .

“Moj sin, moja kćer, moja snaha nisu dobili propusnice. Ostali su kod kuće ljuti”, rekla je agenciji Reuters.

Glasnogovornica Cogata, izraelske agencije za vezu s Palestinskim teritorijima, za sada nije dala komentar situacije.

Izrael strogo ograničava kretanje iz Pojasa Gaze, obalnog teritorija koji nadziru islamisti iz pokreta Hamas kojega Izrael i zapadne sile smatraju terorističkom organizacijom.

Prošle je godine Izrael kršćanima iz Gaze uoči Božića  izdao 700 dozvola za  posjet Jeruzalemu, Betlehemu, Nazaretu i drugim svetim gradovima koje svakih blagdana posjećuju tisuće hodočasnika.

Komentiraj