Nekoliko stotina iračkih kršćana okupilo se u subotu u gradu Bartelli na sjeveru države koji je nedavno oslobođen od Islamske države, slaveći Božić po prvi puta od 2013. godine.

Grad Bartella, nekoć dom tisuća asirskih kršćana, napušten je u kolovozu 2014. kad je pao u ruke Islamske države koja je velikom brzinom osvojila teritorije u Iraku i susjednoj Siriji. Iračke su snage uz pomoć SAD-a taj grad oslobodile u prvim danima ofenzive koja je započela u listopadu.

Žene sa svijećama naricale su ulazeći u gradsku crkvu Mar Shimoni, izražavajući i sreću zbog povratka na mjesto gdje su mnoge od njih pokrštene.

“Ovo je najbolji dan u mom životu. Ponekad sam mislila da se neću nikad vratiti”, rekla je Shurook Tawfiq, 32-godišnja kućanica koja je izbjegla u obližnji kurdski grad Erbil.

Crkva je teško oštećena tijekom vladavine Islamske države. Uklonjeni su joj križevi, kipovi svetaca su oskvrnuti, a oltar zapaljen.

Na vrhu crkve je postavljen novi križ, a kod ulaza je postavljeno ukrašeno plastično božićno drvce. Slavlje su štitili vojnici koju si bili raspoređeni na obližnjem području i na krovu crkve.

Zvona crkve su odzvanjala tim još uvijek praznim gradom u kojem je velik broj kuća potpuno uništen u borbama koje su trajale do prije dva mjeseca.

“To je mješavina sreće i tuge”, istaknuo je biskup Mussa Shemani prije održavanja božićne mise.

“Tužni smo kad vidimo što su naši sunarodnjaci učinili s našim svetim mjestima, ali smo u isto vrijeme sretni da održavamo prvu misu nakon dvije godine”, dodao je.

Regija Niniva je jedna od najstarijih naseobina kršćanstva, stara gotovo dvije tisuće godina.

Misa u crkvi Mar Shimoni održana je i otpjevana na sirijačkom, dijalektu aramejskog, jezika kojim je govorio Isus.

“To je crkva gdje sam kršten, obrazovan, gdje sam učio o vjeri”, naglasio je Bahnam Shammany, urednik lokalnog mjesečnika Bartelli al-Syriann.

Kršćanima je pod Islamskom državom dan ultimatum: plaćajte porez, prijeđite na islam, ili umrite od mača. Većina njih pobjegla je u autonomnu kurdsku regiju.

“Nad Irakom je taman oblak”, istaknuo je biskup Shemani okupljenima na misi.

“No ostajemo na svojoj zemlji štogod se dogodilo. Bog je s nama”, zaključio je.

Komentiraj