Kršćani slave Uskrs u Svetoj Zemlji uz stroge mjere sigurnosti

EPA/ATEF SAFADI

Kršćani iz cijelog svijeta pristigli u Svetu Zemlju, slave u nedjelju Uskrs uz stroge mjere sigurnosti koje su posebice  pojačane u zidinama opasanom Starom gradu u Jeruzalemu gdje su u tijeku slavlja u povijesnoj kršćanskoj i armenskoj četvrti.

Vrhovni svećenik Rimokatoličke Crkve u Svetoj Zemlji, latinski patrijarh Jeruzalema Fouad Twal, vodio je misu u Bazilici groba Isusova u kršćanskoj četvrti, izgrađenoj, kako se vjeruje, na grobu Isusa Krista.

Nakon pravoslavnog Uskrsa koji ove godine pada na 1. svibnja, očekuje se obnova tog 1700 godina starog zdanja.

Policija u Jeruzalemu vidljiva je po cijelom gradu, a naročito u drevnim četvrtima. Pomno se provjerava identitet posjetitelja tijekom cijelog Svetog tjedna koji se ove godine održava istovremeno sa židovskim blagdanom Purimom.

Židovi slave dva povijesna čuda izbavljenja (Hanuku i Purim), ali dok Hanuka slavi izbavljenje od duhovnog uništenja, Purim slavi čudo izbavljenja od fizičkog istrebljenja čitavoga naroda.

Slavi se u ranoproljetnome mjesecu adaru, koji odgovara veljači/ožujku. Proslava se tradicijski obilježava igrokazom o biblijskoj priči o Esteri i zabavom pod krinkama.

Komentiraj