Vjernici iz cijeloga svijeta okupili su se u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu na Uskrs, dan na koji je, prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist uskrsnuo.

Najviši rimokatolički poglavar u Svetoj zemlji, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, služio je uskrsnu misu u bazilici. Ovo najsvetije mjesto za kršćane u Jeruzalemu pod svojim krovom objedinjuje Kalvariju, mjesto Isusova raspeća, te Sveti grob, mjesto Isusova pokopa i uskrsnuća. Podijeljena je među Grčkom pravoslavnom crkvom, Franjevačkim redom koji zastupa katolički svijet, Armenskom crkvom, te Koptskom crkvom, Etiopljanskom crkvom i Sirijcima Jakobistima.

U zajedničkoj uskrsnoj poruci, Pizzaballa i drugi crkveni poglavari mole za države svijeta i čelnike da “uoče nove mogućnosti za rad i stremljenje općem dobru i priznaju da su svi jednaki pred Bogom”.

“Stajali smo zajedno, kao jedno tijelo, jedan glas, oko praznoga groba”, kaže se u izjavi 13 patrijarha i crkvenih poglavara. “Stajali smo kao kršćani ujedinjeni u pružanju nade, upornosti i odlučnosti”.

Protestanti, katolici i pravoslavci ove godine slave Uskrs na isti dan, što se rijetko događa s obzirom da ga zapadne crkve slave po gregorijanskom kalendaru, a istočne po julijanskom. Prema Grčkoj Pravoslavnoj Crkvi, idući put to će se dogoditi 2025.

Komentiraj