EPA/GYORGY VARGA

Kroz Sloveniju prošlo više od 320 tisuća izbjeglica, prihvatni centri skoro prazni

U nedjelju je u dva vlaka u Dobovu prebačen 1951 migrant, a od sredine listopada ukupno je u Sloveniju ušlo više od 320 tisuća izbjeglica, potvrdilo je popodne slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, dok su prihvatni centri u zemlji skoro prazni.

Tijekom noći i sutra ujutro očekuju se još dva vlaka s 2065 osoba koje će se rasporediti u prihvatnom centru u Dobovi, a nakon registracije bit će prebačene prema Austriji, autobusima i vlakovima.

Popodne oko 18 sati u Sloveniji se nalazilo još samo oko tisuću izbjeglica, najviše u Dobovi, dok su kampovi u Šentilju i drugim mjestima bili skoro prazni.

Slovenska vlada ovog je tjedna u parlamentarnu proceduru uvrstila prijedlog oštrijeg zakona o međunarodnoj zaštiti, a očekuje se da će njegove odredbe kao i žičana ograda prema Hrvatskoj na proljeće odvratiti izbjeglice od dolaska u Sloveniju tzv. balkanskom rutom.

Prema prijedlogu, tražiteljima azila ne bi pripadalo nikakvo pravo na novčanu pomoć, a jako bi se skratili i rokovi za odlučivanje o njihovim molbama i ubrzali postupci repatrijacije.

Od preko 300.000 izbjeglica koji su prošli kroz Sloveniju u sadašnjem izbjegličkom valu, azil u Sloveniji formalno je tražilo njih manje od sto, no i oni su u međuvremenu većinom otišli iz zemlje.

Komentiraj