Krolo: “Testiramo jednog do dva člana obitelji, a zaraženi su i ostali članovi”

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo u četvrtak je gostovala u emisiji ‘U mreži Prvog’, gdje je komentirala epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Poručila je da zaraženih ima dva do tri puta više od službenih brojki.

“Stalno govorimo o brojkama zaraženih i o brojkama testiranih. Te brojke, normalno, ne odražavaju pravo stanje oboljelih, ima ih sigurno više. Možda ne deset puta, ali jedno dva do tri puta više, zato što mi pratimo cijele obitelji. U obiteljima obično testiramo jednog do dva člana, ne možemo ih sve ni testirati, a već vidimo po njihovim simptomima, jer nam se redovno javljaju, da su zapravo oboljeli i ostali članovi obitelji, i mi ih držimo u kućama pod našom kontrolom, a da ih ne šaljemo na testiranje jer smo svjesni da je to opterećenje za zdravstveni sustav, a s druge strane, možemo ih liječiti kući”, rekla je Krolo.

Dodala je da je opterećen cijeli zdravstveni sustav te da su i prije epidemije upozoravali na nedostatak liječnika. Navela je da je 70.000 ljudi, što već pozitivnih, što u izolaciji, pod kontrolom liječnika obiteljske medicine.

Kaić: Sljedećih 10-15 dana možemo očekivati porast broja umrlih

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako se nadaju da epidemija popušta i da je to posljedica mjera, ali da se to još ne može reći sa sigurnošću.

“To često zna oscilirati pa ne možemo znati je li ovo oscilacija ili početak trenda pada, najvjerojatnije ćemo sad preko blagdana imati manje oboljelih, manje će se i testirati, naravno, ali treba pričekati do iza blagdana da bismo mogli znati reći”, rekao je Kaić.

Dodao je da sljedećih 10-15 dana možemo očekivati porast broja umrlih jer on obično kasni dva tri tjedna za pojavom novooboljelih, a taj je broj sve do prošlog tjedna rastao.

Kaić je rekao da će vrijeme pokazati koliko će cijepljenje pridonijeti suzbijanju epidemije. Naglasio je da će trajati mjesecima da dođu dovoljne količine za cijepljenje dovoljnog broja ljudi. Prva će kampanja cijepljenja, dodao je, trajati do ljeta ili jeseni.

Za protivnike cijepljenja “nema spasa”

Krolo je rekla da je cjepivo u povijesti medicine najjača javnozdravstvena metoda kojom je spašeno više života na svijetu nego bilo koja druga javnozdravstvena akcija u medicini. Ne vidi razloga zašto građani ne bi prihvatili ovo cjepivo ako su prihvaćena i sva ostala.

“Sigurna sam da će se svi građani, a osobito zdravstveni djelatnici koji znaju dobrobiti cijepljenja, itekako odazvati pozivu na cijepljenje protiv Covida da bismo se što prije vratili u normalni život”, poručila je Vikica Krolo.

Komentirajući “anketu” čiji su rezultati u dijelu javnosti protumačeni kao otpor zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju, što je u međuvremenu demantirano i odbačeno kao nesporazum, Kaić je rekao da je HZJZ prije otprilike dva tjedna na teren poslao zahtjev da se prikupe podaci koliko će se zdravstvenih djelatnika te djelatnika i korisnika domova cijepiti u prvom valu.

Kaić smatra da broj protivnika cijepljenja neće pasti jer za njih “stvarno nema spasa”, ali da će pasti broj ljudi koji su neodlučni i ne znaju za što bi se opredijelili jer im nedostaju informacije.

Komentiraj