EPA/KIM LUDBROOK

‘KROKODIL’ PRISEGNUO Mnangagwa novi predsjednik Zimbabvea

Emmerson Mnangagwa položio je prisegu u petak kao predsjednik Zimbabvea pred tisućama oduševljenih pristaša na nacionalnom stadionu u Harareu čime je konačno spuštena zavjesa na 37-godišnju vladavinu Roberta Mugabea.

Tijekom prisege, bivši 75-godišnji šef službe sigurnosti poznat po nadimku Krokodil obećao je provoditi ustav te bivše britanske kolonije i zaštititi svih 16 milijuna građana.

Premda većina Zimbabveanaca slavi odlazak 93-godišnjeg Mugabea čija je vladavina bila despotizam, neki su zabrinuti budućnošću zemlje pod Mnangagwom.

Posebno dovode u pitanje njegovu ulogu u tzv. masakru Gukurahundi u Matabelelandu 1983. kada je Peta brigada koju su obučili Sjevernokorejci u gušenju otpora Mugabeu ubila prema procjenama 20.000 ljudi.

Mnangagwa je zanijekao sudjelovanje u zvjerstvima i nakon povratka u Zimbabve nakon dva tjedna skrivanja on je propovijedao demokraciju, toleranciju i poštovanje vladavine prava.

“Ljudi su progovorili. Glas naroda glas je Boga”, rekao je on obraćajući se tisućama pristaša u srijedu ispred sjedišta vladajuće stranke ZANU-PF.

Grub odnos vojske prema ljudima odanima Mugabeu – bivši ministar financija Ignatius Chombo hospitaliziran je nakon batina koje je pretrpio u vojnom pritvoru, kako je rekao njegov odvjetnik – nije smanjio zabrinutost u pogledu stvarnog Mnangagwina poimanja demokracije.

“To je vrlo brutalan i strog način postupanja sa suparnicima”, rekao je odvjetnik bivšeg ministra.

Mugabe, najstariji predsjednik na svijetu, podnio je ostavku u utorak kad ga je parlament trebao opozvati, tjedan dana nakon što je vojska preuzela vlast.

Komentiraj