Grad Križevci domaćin je prve CrisCon konferencije 2017

facebook.com

Grad Križevci domaćin je prve CrisCon konferencije 2017 koja se održava u subotu (30.09.).

To je događanje namjenjeno informatičkoj zajednici, učiteljima i profesorima, a i ostaloj populaciji koju zanimaju ICT tehnologije s ciljem dijeljenja znanja i povezanosti informatičke i obrazovne zajednice u Hrvatskoj te promoviranja Križevaca kao sredine koja potiče razmjenu znanja, izvrsnost i razvoj ICT tehnologija.

Predavanja su podijeljen u tri segmenta: EDU, Developerski smjer i IT Pro. Ukupno 18 predavanja će održati vrhunski predavači iz Hrvatske i Slovenije.

Konferencija počinje u 9 i traje do 17 sati, nakon čega je na rasporedu panel-diskusija.

U sklopu konferencije, održat će se i panel-diskusija: ‘ICT i obrazovni sustav u Hrvatskoj’ koja jamči zanimljivu i dinamičnu raspravu. Moderirat će ju gospodine Igor Pavleković, direktor ovogodišnje WinDays 17 Tehnology konferencije.

Visoka razina organizacijske kvalitete i kvalitete predavača koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije, od kojih su većina nositelji titule Microsoft MVP (Most Valuable Profesional), jamči vrhunsku konferenciju.

Organizatori konferencije, pod pokroviteljstvom Grada Križevaca, su Križevački poduzetnički centar, Srednja škola Ivan Seljanec te Osnovne škole Ljudevit Modec i Vladimir Nazor Križevci.

Više informacija na https://web.facebook.com/konferencija.CrisCon/.

Zašto smo se odlučili na organizaciju konferencije?

Aktivna sudjelovanja članova organizacije CrisCon konferencije na raznim konferencijama i na raznim predavanjima IT struke dovela su do ideje da se u ovom dijelu Hrvatske napravi IT konferencija koja će omogućiti svima zainteresiranima da za puno manje iznose kotizacija u odnosu na ostale stručne konferencije budu upoznati tehnologijama koje se tržištu nude i kako se tim tehnologijama upravlja. Ideja je dugo bila s nama, a velika motivacija potaknuta je od strane novog političkog vodstva u gradu Križevcima, gospodina gradonačelnika Marija Rajna i i dogradonačelnika Danijela Šaška koji uvažavaju struku i prepoznaju potrebu za konstantnom edukacijom u struci. Kako je nedavno inicijativa Križevačkih informatičara i tehnologa, organiziranim tehnološkim večerima, pokazala i dokazala da postoji veliki entuzijazam za razvijanjem znanja i pokretanjem projekata koji imaju važnost i težinu, te mogu doprinijeti razvoju gospodarstva nadamo se i vjerujemo da će volonterski angažman nas kao organizatora konferencije ovom konferencijom još više probuditi potencijal i motivaciju za koji smo sigurni da spava u velikoj većini koja si ne može priuštiti skupe kotizacije stručnih konferencija.

Kako povezati obrazovanje i gospodarstvo?

Jedini način povezivanja gospodarstva i obrazovanja je stalna komunikacija i suradnja svih zainteresiranih strana. Danas postoji veliki jaz između znanja koja završeni učenici i studenti imaju prilikom izlaska na tržište rada i potreba koje tržište rada ima prema njima u vidu specifičnih znanja i vještina. Naša obaveza je prepoznati potrebe koje poslodavci najčešće imaju ali ih ne dobivaju od takve ciljane radne skupine. Na to možemo djelovati na nekoliko načina, jedan od njih je i organizacija ovakvih konferencija gdje se polaznicima na konkretnim primjerima i sa konkretnim znanjima pomaže u povećanju njihovih kompetencija, a sve sa svrhom da i obrazovni sustav shvati gdje su i u čemu su potrebe gospodarstva za znanjima te da ih uvrste u svoje kurikulume.

Kakvim procjenjujete poduzetnički potencijal u vašoj regiji?

Naša regija je tradicionalno orjentirana na obrtništvo i tu imamo znatan potencijal.
Novo vrijeme i tranzicija prema ekonomijij znanja pred budući radni kadar postavlja nove premise. Naša prednost i naš potencijal je definitivno u pružanju znanja odnosno u inžinjerskim rješenjima bez obzira da radi li se o IT sektoru ili izradi specifičnih rješenja za industriju ili sektor usluga. Mi po svojim proizvodnim kapacitetima ne možeo globalno konkurirati masovnoj proizvodnji npr. kineskog gospodarstva, ali možemo prodavati svoju stručnost. To naravno predpostavlja stvarnu realizaciju koncepta cjeloživotnog obrazovanja i stalne dodatne edukacije kako bi mogli konkurirati vrhu ponude. Taj koncept može biti u sklopu formalnog obrazovanja, ali i temeljen na principima ovakvih stručnih konferencija i seminara. Time na jednostavan i prihvatljiv način podižemo znanje, kompetencije i stručnost koja će posredno doprinjeti konkurentnosti. Potencijal nam je izvrstan, ali je na njemu potrebno dugotrajno i intezivno raditi.

Očekujete li da će ovakva konferencija pomoći u razvoju znanja, ali i prilika za razvoj gospodarstva?

Ovakva konferencija je u poslovnom svijetu uobičajena i smatra se nužnom. Znanja u ovom specifičnom području se stalno mijenjaju i rijetki imaju prilike samostalno pratiti novosti i biti stalno u vrhu bez ovakvih konferencija. Stoga je odgovor definitivno potvrdan. Ovakvom konferencijom se podiže stupanj kompetencija, stječe se sigurnost u znanje i svakako se usvajaju nova znanja.

Komentiraj