KRIŽANEC: “Nažalost, nitko nije dobio poziv u pomoć putem radio-veze”

U tijeku je istraga o padu vojnog školskog aviona u Biljanima Donjim kod Zadra, u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Koliko će biti teško otkriti uzrok pada s obzirom na to da se zrakoplov raspao i zapalio, a nema ni crnu kutiju? To je druga nesreća sa smrtnim posljedicama u ratnom zrakoplovstvu u kratkom vremenu.

Jesu li piloti sigurni, u kakvom je stanju sustav? O tome je u Temi dana HRT-a govorio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – brigadni general Michael Križanec.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je dva perspektivna mlada života pred kojima je bila sjajna karijera.

– U ovom smo trenutku obustavili školovanje i obuku kadeta, no sve su snage spremne za reagiranje u određenim vremenskim intervalima, naglasio je general Križanec.

Istaknuo je kako je trenutno osnovno briga o obiteljima, kadetima i djelatnim osobama u eskadrili koji su potreseni ovim događajem.

Križanec je rekao kako je bio učinjen preventivni pregled na zrakoplovu.

“Nažalost, naš posao je takav da uključuje i takav rizik. Sada se resetiramo i prioritet nam je briga o obiteljima i kadetima, pruža im se psihološka pomoć i vrlo brzo ćemo krenuti dalje”, rekao je.

Na pitanje je li avion bio ispravan, rekao je kako je sve bilo u skladu s propisima, obavljen je pregled aviona i napravljen je probni let. A na pitanje je li radarska kontrola bila u kontaktu s pilotom, rekao je:

“Nažalost, nitko nije dobio poziv u pomoć putem radio-veze”.

“Preliminarno ono što sam uspio dobiti je da je avion bio na propisanoj visini, a ostale detalje prepustimo istražiteljima”.

Svjedoci govore kako je pilot izvodio akrobacije i da se u jednom trenutku čulo kao da je motor prestao raditi.

“U toj vježbi 9 kadet ima zadaću letjeti pokazno i pokazuje akrobatsko letenje i tada dolazi do promjene zvuka motora, što ne znači da je stao motor”.

“U istrazi će se gledati stanje aviona, ali tu su još očevici, zapisi s radara, da se dođe do nekih zaključaka, položaj komandi, okružje i mjesto pada će pomoći istražiteljima”.

Komentiraj