KRIZA U SIRIJI Kerry: ‘Postigli smo mali napredak’

FaH

Američki državni tajnik John Kerry izvijestio je u petak o “malom napretku” u vezi sa sirijskom krizom nakon još jednog susreta u New Yorku s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dan nakon novog neuspjeha svjetske diplomacije.

“Sastao sam se s (ruskim) ministrom vanjskih poslova, razmijenili smo mišljenja i postigli smo mali napredak”, rekao je kratko Kerry u newuorškom hotelu na rubu zasjedanja UN-ove Opće skupštine na kojoj je ove godine glavna tema nastavak rata u Siriji i izostanak diplomatskog rješenja svjetskih i regionalnih sila.

U isto vrijeme Lavrov je za UN-ovom govornicom ocijenio da je “najvažnije” sačuvati dogovor koji je 9. rujna potpisao s Kerryjem u Ženevi ne bi li u Siriji uspostavili sedmodnevno primirje koje je u ponedjeljak ipak prekinuto.

Sukob se nakon toga nastavio još jačim intenzitetom.

“Konstruktivno proučavamo neke zajedničke prijedloge, točka”, dodao je kratko američki ministar vanjskih poslova čiji su se odnosi s Lavrovom, inače dobri, zaoštrili ovog tjedna u UN-u zbog velikih razlika između američkog i ruskog stajališta o Siriji.

U petak se prava ognjena kiša sručila s neba na pobunjeničke četvrti Alepa koje su neviđenom žestinom bombardirali sirijski režim i njegov ruski saveznik, kao uvod u kopnenu operaciju velikih razmjera u dijelu grada u kojemu živi 250.000 stanovnika.

U četvrtak Međunarodna skupina za pomoć Siriji koja okuplja dvadesetak zemalja i međunarodnih organizacija pod pokroviteljstvom SAD-a i Rusije, nije uspjela obnoviti krhko primirje narušeno u ponedjeljak.

Kerry nije izravno govorio o neuspjehu, ali nije skrivao svoj pesimizam u vezi s nastavkom diplomatskog procesa.

Komentiraj