FaH

KRIZA S IRANOM: Zemlje Zaljeva solidarne sa Saudijskom Arabijom

Arapske zemlje u Zaljevu dale su “punu podršku” Saudijskoj Arabiji u krizi u kojoj se ona suprotstavlja Iranu vezano uz pogubljenje saudijskog šijitskog dostojanstvenika, kritičara vlasti u Rijadu.

Vijeće za suradnju u Zaljevu “snažno osuđuje napade na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu”, piše u priopćenju objavljenom nakon izvanrednog sastanaka u Rijadu ministara vanjskih poslova šest članica tog regionalnog skupa.

Vijeće je diglo glas protiv, kako navode, “iranskog uplitanja u poslove Saudijske Arabije” referirajući se na iranske izjave nakon pogubljenja saudijskog šijitskog dostojanstvenika Nimra al-Nimra.

Vijeće u njima vidi “izravno poticanje na agresiju protiv saudijskih diplomatskih predstavništava” u Iranu. Ono navodi kako “u potpunosti podržava odluke Saudijske Arabije oko borbe protiv terorizma i ima povjerenja u nepristranost i integritet saudijskog pravosuđa”.

Kriza između Teherana i Rijada izbila je nakon što je 2. siječnja pogubljen šijitski dostojanstvenik osuđen za “terorizam”. Nimr al-Nimr pogubljen je kad i ostalih 46 osoba osuđenih velikom većinom za “terorizam” i pripadnost Al Kaidi.

Njegovo smaknuće izazvalo je prosvjede, a napadnuta su saudijska diplomatska predstavništva u Iranu.

Saudijska Arabija prekinula je 3. siječnja diplomatske odnose s Iranom. Među zemljama članicama Vijeća, isto je učinio Bahrein. Ujedinjeni Arapski Emirati odlučili su oslabiti diplomatske odnose s Teheranom, a Kuvajt je pozvao svojeg veleposlanika u Iranu, dok su preostale dvije članice Vijeća, Katar i Oman, osudile napade na saudijska predstavništva u Iranu.

Sve su te zemlje, u priopćenju objavljenom u subotu, zaprijetile da će “poduzeti druge mjere protiv Irana ako ta zemlja nastavi s agresijom”, ne navodeći prirodu tih mjera.

Istodobno se iranski ministar vanjskih poslova požalio Ujedinjenim narodima na “provokacije” Saudijske Arabije u odnosu na Teheran, dok diplomatska kriza u odnosima dviju velikih regionalnih sila ulazi u drugi tjedan.

U pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, koje su u subotu objavile iranske novinske agencije, Mohamad Džavad Zarif kazao je kako se čini da “neki ljudi” u Rijadu žele odvući cijelu regiju u krizu.

Zarif je kazao kako Iran “nema želje” za daljnjim jačanjem napetosti u odnosima, no nije ponudio kompromis svaljujući krivnju za krizu te njeno širenje diljem regije na Saudijsku Arabiju.

“Oni (Saudijci) mogu nastaviti podupirati ekstremne teroriste i promicati sektašku mržnju, ili izabrati put dobrosusjedstva i igrati konstruktivnu ulogu u regionalnoj sigurnosti”, objavila je novinska agencija IRNA navode iz Zarifova pisma.

Zarif je naveo kako je sunitska Saudijska Arabija sudjelovala u seriji “izravnih provokacija” protiv šijitskog Irana, uključujući tu egzekuciju al-Nimra kao i “stalno loše tretiranje” iranskih hodočasnika koji posjećuju Meku.

Saudijska Arabija inzistirala je prošlog tjedna da je sporna ekzekucija “unutarnje pitanje” te da zapravo Iran potiče sektaške podjele predstavljajući se kao lider arapskih Šijita.

Iranski šef diplomacije je u pismu upućenom UN-u, čija je kopija poslana i Organizaciji islamske konferencije i ministrima vanjskih poslova nekoliko zemalja, opisao Saudijsku Arabiju kao prijetnju regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Saudijska Arabija se suprotstavlja ekstremističkim skupinama a prošlog je mjeseca proglasila islamsku koaliciju protiv terorizma. Ipak, ultrakonzervativne vahabije u toj zemlji, koji Šijite smatraju hereticima, uporišna su točka saudijske vladajuće garniture.

Komentiraj