KRIZA NA EUROPSKIM GRANICAMA: Turska policija i dalje sprječava migrante u pokušaju ulaska u Grčku

Stotine migranata, većinom sirijskih izbjeglica, provele su noć na otvorenom nedaleko od turske granice s Grčkom nakon što ih je policija zaustavila u pokušaju da je prijeđu i uđu u Europsku uniju.

 Gomile smeća i šatora nalazile su se u srijedu ujutro uzduž ceste nedaleko od grada Edirnea, udaljenog od graničnog prijelaza oko sedamnaest kilometara. Policija je spriječila migrante da nastave svoje putovanje.

 Snage sigurnosti u utorak su nakratko postavile zapreke kako bi zaustavile napredovanje stotina ljudi koji su željeli ući u Grčku, a zaustavljeni su i autobusi iz Istanbula do Edirnea.
 Nakon što su proveli hladnu noć na otvorenom, neke obitelji uputile su se natrag u Istanbul, ali su mnogi ostali uporni u tome da nađu način da prijeđu granicu pod svaku cijenu.
 U Turskoj se nalazi više od dva milijuna Sirijaca i Iračana, što je najveća izbjeglička populacija na svijetu, ali oni zbog nedostatka radnih mjesta te nade u bolji život u Europi sve više pokušavaju ilegalno prijeći granicu kako bi se dokopali EU-a.
 Dok se Ankara bori da izađe na kraj s humanitarnom krizom, frustrirana zbog nedostatka potpore europskih partnera, strahuje se da bi dužnosnici mogli zažmiriti na izbjeglice koje pokušavaju napustiti Tursku.
 Turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovno je okrivio za izbjegličku krizu svog negdašnjeg saveznika, a sada neprijatelja – sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.
 “Ne možemo više sjediti i gledati tijela žena i djece izbačena na obale Sredozemnog i Egejskog mora”, rekao je on u svom govoru u Ankari.
 “Rješenje ove krize nalazi se u rušenju tiranskog režima u Siriji”, kazao je on.
 Migranti su se posljednjih dana orijentirali na turske kopnene granice zbog sve većeg broja mrtvih na morskim rutama prema Europi.

Komentiraj