KRIZA Katarske banke u lipnju izgubile 7,6 posto depozita stranaca

HINA

Depoziti stranih klijenata u bankama u Kataru znatno su pali u lipnju, nakon što su susjedne arapske zemlje s Bliskog istoka smanjile diplomatske i prometne veze s Dohom, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Katarske središnje banke.

Depoziti inozemnih klijenata u katarskim bankama, većinom devizni depoziti, u lipnju su se smanjili na 170,6 milijardi rijala (46,9 milijardi dolara), u odnosu na 184,6 milijardi rijala u mjesecu svibnju, što predstavlja pad od 7,6 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci.

Pad od 14,0 milijarde rijala čini 7,6 posto inozemnih depozita u katarskim bankama ili 1,8 posto njihovih ukupnih depozita.

Podaci su također pokazali da su posudbe katarskih banaka od inozemnih banaka pale na 46,4 milijardi rijala, u odnosu na 51,8 milijardi rijala u mjesecu ranije.

Brojke su u skladu s priopćenjem guvernera Katarske središnje banke Abdullah bin Saud al-Thanija od 10. srpnja, koji je objavio da je u proteklih mjesec dana iz zemlje povučeno gotovo 6 milijardi dolara.

Podaci također pokazuju da su katarske banke kao odgovor na krizu smanjile svoje kreditiranje prema inozemstvu, pa su njihova potraživanja prema bankama izvan Katara pala na 93,8 milijardi rijala, u odnosu na 102,2 milijarde u prethodnom mjesecu.

Komentiraj