Dusko Marusic/PIXSELL

KRIZA IZDAVAŠTVA: Nakon deset godina ukida se knjiška nagrada Kiklop

Nagrada Kiklop, koja se od 2004. godine tradicionalno dodjeljuje u sklopu Sajma knjige u Istri za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Hrvatske, neće biti dodijeljena ove godine, odlučili su organizatori navodeći da je razlog manje izdavaštvo zbog krize.

 

  • Organizatori napominju kako se sedmogodišnja gospodarska kriza u nakladništvu osjetila više nego u bilo kojem drugom segmentu hrvatske kulture.

 

Odluku da ove godine neće biti te nagrade jednoglasno je donijela Skupština Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Pošto je godišnja knjižna produkcija desetkovana, a mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo su prestali izdavati knjige ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, Kiklopa nije moguće dodijeliti a da se ne naruši izvorni smisao nagrade, navodi se u priopćenju te udruge.

“Kada smo 2004. godine osnovali i osmislili knjižnu nagradu koju će u više kategorija dodjeljivati struka, nismo mogli ni sanjati u što će se ona razviti i što će sljedećih deset godina značiti piscima, prevoditeljima, urednicima, nakladnicima, ilustratorima i svima onima kojih se knjige i književnost tiču” jer su, jednostavno, čitatelji, stoji u današnjem priopćenju. Za Kiklopa su se kandidirali i tu su nagradu osvajali najpoznatiji hrvatski pisci, a Kiklop u kategoriji za najbolje debitante najavljivao je pisce za koje će Hrvatska tek čuti, ističe se u priopćenju.

Organizatori napominju kako se sedmogodišnja gospodarska kriza u nakladništvu osjetila više nego u bilo kojem drugom segmentu hrvatske kulture.

Komentiraj