[quote_box_center]

  • Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo traži od Hrvatskog sabora da skine imunitet HDZ-ovu zastupniku Anti Jerolimovu
  • Navode da je Jerolimov službenicu HZMO-a, koja mu je ujedno i susjeda, prethodno telefonom zamolio da mu u e-radnu knjižicu upiše stručnu spremu
  • O zahtjevu DORH-a u četvrtak će odlučivati Mandatno imunitetno povjerenstvo

[/quote_box_center]

Kazneno djelo krivotvorenja isprave, točnije diplome, razlog je zbog kojega zadarsko Općinsko državno odvjetništvo traži od Hrvatskog sabora da skine imunitet HDZ-ovu zastupniku Anti Jerolimovu.

O zahtjevu DORH-a u četvrtak će odlučivati Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP), a u dokumentu poslanom Saboru, Odvjetništvo tvrdi da je Jerolimov 2013. “putem zasad nepoznate osobe” podnio zahtjev da mu se u radnu knjižicu upiše stečena stručna sprema šestog stupnja i naziva ekonomist.

Uz taj je zahtjev službenici Zavoda za mirovinsko osiguranje predočena diploma Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, iako Jerolimov nikad nije bio upisan kao student na tom fakultetu, tvrdi DORH.

Navode da je Jerolimov službenicu HZMO-a, koja mu je ujedno i susjeda, prethodno telefonom zamolio da mu u e-radnu knjižicu upiše stručnu spremu.

Jerolimov ništa ne zna o DORH-ovu zahtjevu

Iako se Jerolimov na ispitivanju u veljači branio kako je spornu diplomu stekao 2005. te kako ju nikad nije upotrijebio da bi dokazao stručnu spremu, Ekonomski fakultet DORH-u je potvrdio da Jerolimov do 2006. nije bio upisan kao student, a HZMO je potvrdio da je sporna diploma upisana u e-radnu knjigu zastupnika.

“Može se utvrditi da je okrivljenik podnošenjem zahtjeva za upis stečene stručne spreme ekonomista u e-radnu knjižicu temeljem neistinite diplome Ekonomskog fakulteta lažnu ispravu uporabio kao pravu, a djelo je počinio glede javne isprave, čime je ostvario sva obilježja kaznenog djela krivotvorenje isprave“, stoji u zahtjevu DORH-a.

Sam Jerolimov tvrdi da ne zna ništa o spomenutom zahtjevu.

“Nemam pojma, ne znam”, odgovorio je na Hinin upit zna li tko i zašto traži da mu se skine imunitet, odnosno dade odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv njega.

Jerolimov je dugogodišnji načelnik općine Preko, a u zastupničkim je klupama od rujna 2013., kao zamjena Božidaru Kalmeti, zadarskom gradonačelniku.

Član je triju saborskih odbora: za pravosuđe, za regionalni razvoj te za lokalnu i područnu samoupravu.

Prema navodima sa saborskih stranica, završio je Višu ekonomsku školu u Zagrebu.

Komentiraj