Krivotvorenje liječničkih nalaza: USKOK proširio istragu i na pulskog traumatologa

USKOK je proširio istragu, koja je prvotno bila usmjerena na 35 okrivljenika, protiv liječnika zbog sumnje da je krivotvorio liječničke nalaze i na taj način pribavio sebi znatnu imovinsku korist.

“Riječ je o traumatologu pulske Opće bolnice koji je od veljače 2012. godine do ožujka 2019. godine ishodio ”neosnovane isplate nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti i po policama životnog osiguranja i osiguranja od nezgode i to po osnovi fingiranih prometnih nezgoda koje su dogovorili te po osnovi prometnih nezgoda koje su se stvarno dogodile”, priopćili su iz USKOK-a.

Liječnik je inicijalnu medicinsku dokumentaciju primao od 57-godišnjaka i 48-godišnjaka. Bio je angažiran za izrađivanje neistinitih liječničkih nalaza u računalnom sustavu bolnice, ali i izvan tog sustava. Koristio je svoju šifru za ulazak u informacijski sustav bolnice, a češće je koristio i šifre drugih liječnika ili medicinskih tehničara te ”neovlašteno izrađivao nove liječničke nalaze na temelju podataka koje su sudionici prometnih nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći”.

U namjeri da dokaže da nalazi nisu lažirani, unosio je ozljede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravatelja te je nalaze ovjeravao svojim pečatom i potpisom. Za takve nalaze osiguravajuća društve isplatila su mu najmanje 1,7 milijuna kuna na ime naknade štete te najmanje 127 tisuća kuna na ime troška. Iznos se dijelio u trenutno neutvrđenim omjerima i s okrivljenim traumatologom.

USKOK je, također, sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika. Osumnjičeni je u petak u 20:15 sati priveden uz kaznenu prijavu koja je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćili su iz PU istarske.

Komentiraj