Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz posjetio je u ponedjeljak Makedoniju i najavio pomoć toj zemlji u suočavanju s velikim brojem izbjeglica.

“Države zapadnog Balkana pregažene su, suočene s izazovima koje prelaze njihove mogućnosti i ostavljene na cjedilu”, rekao je Kurz na letu za Skoplje. “Moramo im pomoći”, dodao je.

Tijekom susreta s makedonskim ministrom unutarnjih poslova Mitkom Cavkovim na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu Gevgeliji Kurz je rekao kako “dublinsko pravilo”, koje određuje da izbjeglica ostaje u onoj zemlji EU u koju je prvu došao, više ne funkcionira.

 

  • Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s austrijskim kolegom zatražio je pomoć europskih partnera. S Makedonijom se mora postupati kao s integralnim dijelom EU, rekao je.

 

Ovo je “jedina granica preko koje migranti dolaze iz jedne zemlje EU u zemlju koja nije članica EU”, rekao je Poposki.

Oba su ministra kritizirala ponašanje Grčke u izbjegličkoj krizi. Nije u redu da se izbjeglice jednostavno propušta, rekao je Kurz, dodajući kako je potrebno rješenje na razini EU. Grčka prema njegovim riječima mora bolje osigurati vanjsku granicu EU, iako i Grčka zaslužuje pomoć.

Austrijski šef diplomacije zatražio je od EU više pozornosti za zapadnobalkansku izbjegličku rutu. Smatra da bi se na tu temu trebao održati sastanak na vrhu Unije.

Komentiraj