KRITIKE MOST-U SA SVIH STRANA Šuker: “Zakonski prijedlog bi prošao da je bio sukladan poslovniku Sabora”

Marko Lukunic/PIXSELL

U Saboru je danas nezaobilazna tema bio i propis 6+6 prema kojem je 48 bivših zastupnika zatražilo isplatu pune plaće šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti te pola plaće šest mjeseci nakon toga.

MOST je uputio kritike svim strankama iz čijih su redova zastupnici koji su aplicirali za ovu novčanu naknadu. Na kritike MOST-a odgovorili su svojom, piše Dnevnik.hr.

“Kolege iz Mosta moraju shvatiti jednu stvar, a to je da su oni vladajući i da im je partner HDZ. I što se s njima dogovore je imaju više ruku nego mi, mi ne možemo opstruirati ništa. Njihov partner je HDZ. Mi nismo glasali ni za ovu vladu pa je ona izabrana. Tako može proći i ovo”, rekao je Orsat Miljanić, bivši ministar pravosuđa.

Kritiku im je uputio i Ivan Šuker koji tvrdi kako bi zakon prošao da je bio u skladu s poslovnikom i ostalim zakonskim odredbama. “Da je taj zakonski prijedlog bio sukladan poslovniku Sabora i zakonskim propisima sigurno bi se našao u proceduri, ne vidim zašto se nekoga proziva. Nije korektno”, rekao je Ivan Šuker te dodao kako smatra da nije korektno ni da netko tko je nekoga na dužnosti mijenjao 10 ili 15 dana ima pravo na novčanu naknadu u trajanju 15 puta duljem od trajanja njegova obnašanja dužnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Na račun MOST-a stigle su kritike i iz redova HSP AS. “Ne bih komentirao MOST. Vidjeli ste da se oni često ne slažu sa mnom, ali da se ne slažu ni sami sa sobom, koliko sam vidio po gospođi Strenja Linić”, rekao je Pero Ćorić.

Davorin Mlakar iz HDZ-a kaže kako ne vjeruje da se može donijeti zakon koji bi se mogao primjenjivati retroaktivno, Gordana Sobol iz SDP-a upućuje Mostovce da pitaju kolege iz koalicije zašto Zakon nije došao na raspravu. “MOST je uputio prijedlog u proceduru, taj zakon je u dnevnom redu, zašto je on na kraju dnevnog reda treba pitati kolege iz koalicije istog tog Mosta. Mišljenje vlade još nije došlo, to nije problem opozicije nego vladajuće koalicije, nek vide s kolegama iz koalicije zašto zakon nije raspravljen”, poručila je MOST-u Sobol.

MOST-ova Ružica Vukovac kaže kako su oni koji su tražili novčanu naknadu znali što rade. “Činjenica je da su oni prekaljeni političari i točno znaju što će se dogoditi, znali su da ćemo mi tražiti ukidanje tih prava 6+6, zakon ne može djelovati retroaktivno, ali ćemo i dalje tražiti izmjene zakona smanjenje prava i beneficija i plaća zastupnika”, rekla je Vukovac. Također je dodala kako će im trebati pomoć stručnjaka jer se tu radi o izmjenama više od jednog zakona, piše Dnevnik.hr.

Nekadašnja članica MOST-a, Irena Petrijevčanin Vuksanović smatra kako previranja unutar vladajućih redova stvaraju poteškoće. “Neke stvari nisu sinkronizirane i pitanje je hoće li se sinkronizirati ili će cijeli mandat biti obilježen tim previranjem’, kaže Vuksanović.

Komentiraj