KRIŠTOF “Nisam dobio objašnjenje za smjenu, Vlada na to ima pravo”

Jurica Galoic/PIXSELL

Ravnatelju Državnog zavoda za statistiku Marku Krištofu danas je zadnji dan na toj funkciji. Vlada ga je, naime, razriješila na svojoj zadnjoj zatvorenoj sjednici.

“Milsim da Vlada ima pravo smijeniti kao bilo kojeg drugog državnog dužnosnika. Ne mogu nagađati koji su bili precizni razlozi smjene”, rekao je Krištof gostujući u Točki na tjedan N1 televizije.

Na svoju je funkciju imenovan još u Vladi Zorana Milanovića, prije pet godina i devet mjeseci. ” S mojim dolaskom fokusirao sam se na procese, cilj mi je bio pojednostavniti i ubrzati ih, tražio sam da se cijeli Zavod otvoriti prema medijima i javnosti, i da bude nepristrani pružatelj informacija za sve svoje korisnike. Puno toga je napravljeno, u zadnje četiri godine broj papiranatih obrazaca se s preko 11 milijuna stranica godišnje smanjio se na 200 tisuća godišnje”, objasnio je.

Dodao je kako su uspjeli digitalizirati većinu toga i prenijeti iz nekih drugih izvora. pitan je li bilo političkih pritisaka u njegovom mandatu, odgovara: “Rekao bih da su se stvari drastično promijenile ulaskom u EU. Eurostat nadzire i prati podatke, tako da se sama mogućnost za neke izmjene drastično smanjila. Političkih pritisaka, moram reći nije bilo iako se to u medijima tako činilo. Bilo je takvih nekakvih interpretacija. Eurostat je taj koji je na neki način glavni šef i na čelu je europske statsitičke koordinacije.”, kaže.

Komentiraj