Kris Kristofferson najavio umirovljenje nakon pedeset godina na sceni

Country zvijezda nagrađivana Grammyjem i poznati glumac 84-godišnji Kris Kristofferson najavio je svoje umirovljenje nakon više od pet desetljeća u industriji zabave. Iako se Kristofferson službeno povukao prošle godine, javnost nije bila upoznata s tom njegovom odlukom sve dok nije i službeno predstavljena javnosti putem zaklade koja upravlja imovinom Krisa Kristoffersona. U službenom priopćenju također je navedeno da je Kristoffersonov sin John stupio u nadzor nad poslovima svog oca, uključujući njegovu izdavačku kuću KK Records.

Zvijezda country glazbe Kris Kristofferson ostao je aktivan sve ove godine, samostalno je putovao kao i sa članovima benda Merle Haggard The Strangers skroz do veljače prošle godine. Tekstopisac, glumac i glazbenik Kristofferson je održao svoj posljednji cjelovečernji koncert u siječnju 2020. godine u sklopu petog godišnjeg krstarenja Outlaw Country Cruiseom, gdje je također bio održan i tribute show koju su izvodili glazbenici na koje je Kristofferson utjecao, uključujući Steve Earlea, Shooter Jenningsa i Lucindu Williams.

Ove godine obilježava se 50. godišnjica drugog albuma ‘The Silver Tongued Devil and I’ ovog živopisnog znanstvenika iz Oxforda, rođenog u Teksasu. Kristoffersonov debitantski album, ‘Kristofferson’, objavljen je 1970. godine, a sadrži klasike ‘Help Me Make It Through the Night’ i ‘For the Good Times’. U pripremi je niz ‘posebnih projekata’ kojima će se obilježiti 50. godišnjica drugog albuma, kao i Kristoffersonov 85. rođendan ovog lipnja.

Osim što je objavio oko 20 studijskih albuma, Kristofferson je zaslužan i za nastajanje pjesama kao što su ‘Me and Bobby McGee’ Janis Joplin i ‘Sunday Morning’ Comin ‘Down’ Johnnya Casha. Kristofferson je bio član supergrupe The Highwaymen, zajedno s Cashom, Williejem Nelsonom i Waylonom Jenningsom, benda koji je postao pokretačka snaga u outlow country glazbenom pokretu. 2004. godine Kristofferson je primljen u Kuću slavnih country glazbe, a također je član Kuće slavnih tekstopisaca i Kuće slavnih tekstopisaca Nashville. Poznati glumac, Kristofferson glumio je u filmovima ‘Pat Garrett i Billy the Kid’, ‘Blade’, ‘Heaven’s Gate’ i remake filma ‘A Star Is Born’ iz 1976. godine, zajedno s Barbarom Streisand, za koji je dobio Zlatni globus za najboljeg glumca.

 

 

Komentiraj