epa

KRIMSKA PUCNJAVA Putin želi strožu kontrolu oružja

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao u četvrtak da želi strožu kontrolu dozvola za držanje oružja u Rusiji nakon pucnjave u gimnaziji na Krimu u kojoj je jedan učenik ubio 20 osoba i počinio samoubojstvo.

“Želim istaknuti potrebu ozbiljnog jačanja kontrole u području prodaje oružja” pojedincima, rekao je Putin na sastanku s vojnim dužnosnicima i pripadnicima snaga reda.

“Čekam vaše konkretne prijedloge”, dodao je prema priopćenju iz Kremlja.

U Rusiji se u listopadu dogodila najgora pucnjava u školi u povijesti kada je Vladislav Rosljakov (18) ubio 20 osoba i ranio 40-ak u gimnaziji u Kerču na Krimu.

Ispitani su rekli da je ubojica bio strastveni ljubitelj oružja i želio se osvetiti kolegama i profesorima koji su ga ponižavali.

On je najprije izazvao eksploziju bombe na drugom katu gimnazije i zatim hladnokrvno iz puške pucao na učenike i djelatnike škole.

Imitirao je Erica Harrisa, jednog od dvojice napadača u Columbini koji su ustrijelili 13 osoba u Sjedinjenim Državama 1999. godine. Zatim je počinio samoubojstvo u gimnazijskoj knjižnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je to krvoproliće “rezultat globalizacije”, posebice “putem interneta i društvenih mreža”, što je, po njegovim riječima, omogućilo uvoz u Rusiju fenomena masovnih ubojstava iz Sjedinjenih Država.

Ruski mediji objavili su da je Rosljakov legalno kupio svoje oružje i dobio dozvolu nakon što je prošao sve potrebne psihološke testove.

Komentiraj