Pixabay

Kriminal u New Yorku na najnižoj razini u posljednjih 25 godina

Broj ubojstava i pucnjava prošle se godine u New Yorku nastavio smanjivati i pao je na najnižu razinu od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je porastu u drugim gradovima, poput Chicaga.

Prema statistikama koje je u srijedu objavila newyorška policija, najveći američki grad s oko 8,5 milijuna stanovnika zabilježio je 335 ubojstava u 2016. godini, što predstavlja pad od 4,8 posto u odnosu na 2015. godinu.

Izbilo je oko 998 pucnjava u New Yorku prošle godine, ali to je 140 ili 12 posto manje nego 2015., što je najniža razina od kada je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća uveden taj tip statistika. Šef newyorške policije James O’Neill je izrazio zadovoljstvo tendencijom pokrenutom sredinom devedesetih dok je gradonačelnik bio republikanac Rudy Giuliani.

“Smanjujemo kriminal programom ‘policije u zajednici’ i djelovanjem protiv bandi preciznim poput lasera”, dok drugi američki gradovi doživljavaju porast nasilja. Broj pucnjava povezanih s bandama je 2016. pao na 412 prema 560 u 2015., ili 25 posto manje.

Međutim u Chicagu je u 2016. zabilježeno 760 ubojstava, rekordan broj u posljednjih 20 godina, uslijed porasta nasilja među bandama. Demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio, koji priprema kampanju kako bi u studenom bio ponovno izabran, ocijenio je da sada ubiru plodove strategije koja se oslanja na “policiju u zajednici” i ograničava vrlo sporna arbitarna uhićenja uz premetačine.

Ta strategija vraća povjerenje između policije i stanovništva i omogućuje Newyorčanima aktivnu ulogu u sigurnosti u njihovim četvrtima, naglasio je.

Ali stanje jako varira, vrlo bogat Manhattan je pošteđen nasilja, dok su Bronx, Queens ili Brooklyn i dalje najopasniji dijelovi.

Ubojstva se događaju uglavnom noću – oko trećine ubojstava i pucnjava 2016. se odvijalo između 22 i 2 sata ujutro, naglašava New York Times.

Komentiraj