KRIJUMIČARENJE NAFTE: Amerikanci i Rusi u UN-u žele presjeći financiranje džihadista

Getty Images

Rusija i Sjedinjene Države rade u Vijeću sigurnosti na novim rezolucijama kao bi presjekle financiranje džihadističke skupine Islamske države (IS), rekli su u utorak diplomati.

Američka veleposlanica Samantha Power dodala je za novinare da Washington želi “pojačati i racionalizirati napore Vijeća u vezi s financiranjem IS-a”, među kojima i prethodnu rezoluciju donesenu u veljači.

Usto treba donijeti “nove mjere kako bi bile djelotvornije sankcije” protiv onih koji pomažu IS-u financiranju.

Sjedinjene Države koje u prosincu predsjedaju Vijećem, nadaju se da će se incijativa završiti oko 17. prosinca.

Washington je, dodala je Power, “krajem prošlog tjedna” primio i nacrt ruske rezolucije u tom smislu i sada ga proučava.

“Dobar dio ruskih napora u vezi s IS-om, kazala je, usredotočen je na financiranje i na potrebu da se IS spriječi da zarađuje prodajom nafte i da ulazi na međunarodna financijska tržišta”.

Rusija i SAD “imaju isti cilj”, dodala je veleposlanica, ali nije rekla mogu li se dvije zemlje dogovoriti o zajedničkom tekstu.

Podsjetila je da je Vijeće u veljači donijelo rezoluciju kojom se sankcioniraju fizičke osobe i pravni subjekti koji financiraju IS kupujući od njega naftu i arheološke predmete otete u Siriji i u Iraku.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin rekao je pak novinarima da Rusija želi “pojačati rezoluciju” iz veljače.

Ove se inicijative donose u času kada predsjednik Vladimir Putin optužuje tursku vladu da štiti isporuke sirove nafte IS-a iz Sirije i Iraka, što je Ankara zanijekala.

UN-ovi stručnjaci su prije godinu dana ocijenili da IS od prodaje nafte zarađuje između 850.000 i 1,65 milijuna dolara na dan.

Komentiraj