KRHKA BOJIŠNICA Ukrajinski vojnici potajno premješteni uoči nove ruske invazije: Drsko su se okupljali

Autor:

epa11348680 A local man sits near his damaged home as smoke rises after shelling, on the outskirts of Kharkiv, Ukraine, 17 May 2024, amid the Russian invasion. More than 9,000 residents from settlements in areas of the Kharkiv region bordering Russia have been evacuated as hostilities intensified, the head of the Kharkiv Military Administration Oleg Synegubov said on 17 May. The evacuations follow a cross-border offensive by Russian forces, who claimed the capture of several villages in the region. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis.  EPA/SERGEY KOZLOV

EPA/SERGEY KOZLOV

Pripadnici ukrajinske brigade opisali su kako su potajno premješteni kako bi pomogli u obrani dijela državne granice s Rusijom nekoliko dana prije početka nove invazije.

Zapovjednik topničke jedinice iz 57. brigade rekao je da su njegovi topovi čak pucali na ruske trupe dan prije kopnenog upada u sjeveroistočnu regiju Harkiv, koji je započeo 10. svibnja. Rekao je da su se snage “drsko” gomilale na ruskoj strani granice.

“Udarali smo na tenkove na granici… to je već bio pravi rat“, rekao je 26-godišnji Saša.

Zapovjednik druge topničke jedinice na sličan je način potvrdio da je brigada rano premještena kako bi ojačala obranu u ovom smjeru. Trupe su prethodno branile gradove Kupiansk i Harkiv.

Komentari daju naslutiti, piše Sky News, da je Ukrajina pokušala, prije vremena, skupiti snage kako bi se suprotstavila ruskom gomilanju duž svoje duge, sjeveroistočne granice. Ali, taj potez nije bio ni blizu dovoljan da spriječi najveći napad na Ukrajinu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije gotovo dvije i pol godine.

NEMAJU VJEŠTINU Vrhovni zapovjednik NATO-a: Broj ruskih vojnika nedovoljan za proboj Harkiva

Ukrajinski izvor, opisujući prvih nekoliko dana ofenzive u Harkivu prije nešto više od tjedan dana, rekao je da je bilo trenutaka kada se bojao da su “izgubili liniju bojišnice”. Izvor je rekao da se situacija u međuvremenu stabilizirala, ali je upozorio: “Ne znamo koliko dugo može biti ovako“.

Sky News je u subotu pokušao posjetiti topnički položaj, na kojem se nalaze vojnici iz 57. brigade, nedaleko od grada Vovchansk, ključnog cilja ruske ofenzive. Dok su se brzo približavali cestom, vojnik koji je putovao s njima rekao je da moraju stati jer je trebao komunicirati putem radija s vojnicima na liniji. Odjednom se čuo glas preko radija koji je rekao: “Ne dolazite ovamo. Nemojte uopće dolaziti.”

Rečeno im je da je preopasno putovati dalje i da moraju otići. U improviziranoj bazi, na sigurnom s prve crte bojišnice, zapovjednik topničke jedinice Saša koristi elektroničke karte na tabletu i prijenosnom računalu kako bi potvrdio ciljeve za napad svojih oružja. Rekao je da su se on i njegov tim premjestili s bojišnice Kupiansk u noći 4. na 5. svibnja.

“Doista smo ranije bili preseljeni ovamo”, rekao je Saša i dodao: “Ne znam cijelu situaciju i zašto se to ovako dogodilo. Ali znam sigurno da bi nam za bolje odbijanje napada moglo trebati ili više vremena ili bolje pripremljene pozicije. Uoči napada već smo gađali ciljeve na ruskom teritoriju jer smo znali da se tamo okupljaju. Drsko su se okupljali.”

Saša je opisao trenutak kada su Rusi počeli napredovati. Rekao je da je počelo s tri sata topničke vatre protiv ukrajinskih ciljeva prije nego što su kopnene trupe prešle granicu. “Volio bih da su Rusi zaustavljeni na granici“, rekao je.

NAPETO OKO HARKIVA Zelenski tvrdi da su ukrajinske snage stabilne na novom frontu. ‘Okupator će biti uništen’

Umjesto toga, izbila je žestoka bitka, dok je rusko pješaštvo, potpomognuto zračnim napadima, napadima dronovima i topničkom vatrom, napredovalo naprijed. “Prvih nekoliko dana jurišali su na naše položaje – kolone od 30 do 50 vojnika.”

U tom kaosu, Saša je rekao da je radio na prikupljanju informacija kako bi osigurao da njegove trupe mogu djelovati. “Ponosan sam što su moji dečki dali sve od sebe. Svaka čast onima koji su ostali na topničkim položajima“, poručio je.

Opisao je liniju bojišnice kao “krhku”, ali je rekao da su pojačanja sada na mjestu. Dodao je da je Rusija izgubila priliku za značajan proboj. “Do sad su imali priliku. Čak i u mom području znao sam gdje imamo rupe kroz koje su se mogli provući. Sad nemamo takvih rupa”, rekao je. Zadovoljan je što smo uspjeli stabilizirati situaciju.

Na drugom topničkom položaju, na drugom dijelu bojišnice koja se proširila za nekih 65 kilometara nakon novog napada, top iz sovjetske ere, skriven ispod mreže i grana drveća, pokazuje u smjeru Rusije. Vojnici su rekli da bi mogli nanijeti mnogo više štete da su imali više streljiva i bolje oružje. Njihovo topničko oruđe haubica D-20, pod nadimkom “baka”, koje ispaljuje granate od 152 mm, izgrađeno je 1970-ih.

“Trenutno štedimo svoje topničke granate. Mi ispalimo jednu, oni uzvraćaju pet”, rekao je jedan od vojnika, koji sa svojih 50 godina ima pozivnu oznaku “Djed”.

GUBI LI UKRAJINA RAT? Letica: Teška je i opasna situacija. Kovačević: Brane Harkiv, pa slabe druga bojišta

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.