Davor Visnjic/PIXSELL

Kretanja sa svjetskih tržišta povoljno su utjecala i na domaće tržište kapitala

[quote_box_center]

  • Svi važniji indeksi svjetskih burzi u pravilu su bilježili porast vrijednosti iako su rizici i neizvjesnosti ostali snažno izraženi
  • U Europi su nove mjere Europske središnje banke počele davati pozitivne rezultate
  • Kretanja sa svjetskih tržišta povoljno su utjecala i na domaće tržište kapitala. U travnju je Crobex porastao za 2.3 posto

[/quote_box_center]

Politika uvođenja znatnih količina novca u financijske sustave najznačajnih svjetskih gospodarstava i u travnju je potaknuo rast cijena dionica, izvještava HGK.

Svi važniji indeksi svjetskih burzi u pravilu su bilježili porast vrijednosti iako su rizici i neizvjesnosti ostali snažno izraženi. To se, prije svega, odnosi na američko tržište na kojem je u prvom kvartalu gospodarski rast bio niži od očekivanog. Unatoč tome S&P indeks i Nasdaq su u travnju dosegli svoje povijesne maksimume, potaknuti snažnim rastom dionica tehnološkog sektora.

U Europi su nove mjere Europske središnje banke počele davati pozitivne rezultate, izostao je napredak u rješavanju dužničkih problema Grčke. Pozitivna kretanja obilježila su rusko i kinesko tržište,

Tako je u travnju Nasdaq porastao za 0.8%, Dow Jones za 0.4%, S&P za 0.3%, londonski FTSE100 za 2.8%, pariški CAC40 za 0.3%, dok je frankfurtski DAX izgubio 4.3% svoje vrijednosti. Istodobno je japanski Nikkei225 porastao za 1.6%.

Kretanja sa svjetskih tržišta povoljno su utjecala i na domaće tržište kapitala. U travnju je Crobex porastao za 2.3% završivši mjesec s vrijednošću od 1 751.67 bodova. Time je samo nadoknađen ovogodišnji gubitak, s obzirom na to da je na kraju travnja Crobex bio tek 0.4% viši od svoje vrijednosti zabilježene na kraju prošle godine.

Istodobno je Crobex10 zabilježio rast od 3.0% vrativši se na razinu iznad psihološke granice od 1 000 bodova. Rast je zabilježila i većina sektorskih indeksa, osim CROBEXtransporta koji je korigiran za 5.4% i CROBEXturista koji je izgubio 0.1% svoje vrijednosti.

Zagrebačku burzu i nadalje obilježava niska likvidnost i slab interes potencijalnih investitora.

 

Komentiraj

Source:NACIONAL