Sindikalisti Vilim Ribić i Krešimir Sever izjavili su kako već godinama upozoravaju na praksu pojedinih poslodavaca koji iskorištavaju studente, pišu 24sata.

“Prije nekoliko mjeseci bio sam s predstavnicima sindikata telekoma u Ministarstvu rada na sastanku. Ondje smo upozorili na činjenicu kako se masovno otpušta stalno zaposlene, a na njihova mjesta se dovode studenti koji isti posao rade za manje novca i davanja po studentskom ugovoru su niža nego za plaće”, objasnio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Izrazito se protivi zabrani studentskog rada jer su mnogi studenti, zbog teške financijske situacije, prisiljeni raditi kako bi uopće mogli studirati.

“Kada taj rad postaje masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi”, izjavio je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Također, Sever objašnjava kako već godinama sindikalisti upozoravaju na tu nepoštenu praksu poslodavaca, no tek nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja oformilo radnu skupinu koja bi se trebala baviti tim pitanjem.

Komentiraj