Krešimir Luetić: ‘Mladi liječnici bježe iz Hrvatske zbog robovlasničkih ugovora s bolnicama’

Autor:

ZGNEWS

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, govori o razlozima prosvjeda zakazanog za 18. ožujka na zagrebačkom Markovu trgu u kojem će sudjelovati liječnici iz cijele Hrvatske te ukazati na činjenicu da njihovi dugogodišnji neriješeni problemi dovode u pitanje opstanak javnog zdravstvenog sustava u RH

Hrvatski liječnici 18. ožujka prosvjedovat će na Markovu trgu. Naime, Ministarstvo zdravstva nije postiglo konkretan dogovor s njima oko poboljšanja plaća i radnih uvjeta, stoga su liječnici odlučili prosvjedom skrenuti pozornost na probleme u njihovoj struci. O zahtjevima liječnika, njihovim problemima i stanju u zdravstvu za Zagreb News govori predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

ZgNews: Najavili ste prosvjed liječnika 18. ožujka. Što biste istaknuli kao najbitnije zahtjeve? Na koje probleme biste upozorili?

Hrvatski liječnici iznimno su zainteresirani kako za opstojnost i održivost tako i za dostupnost javnog zdravstva. Te ciljeve moguće je ostvariti isključivo ako su u javnom zdravstvu dobri uvjeti rada za sve zaposlene i ako su liječnici kao nositelji cijelog sustava zadovoljni. A već dulje vrijeme nezadovoljni su skoro svi liječnici. Anketa koju je nedavno provelo pet krovnih liječničkih organizacija pokazala je da je 97 posto liječnika nezadovoljno. Ključni problemi su dugogodišnji. Prošlog kolovoza, konačno, na sastanku u Ministarstvu zdravstva dogovoreno je rješavanje tri problema: reprezentativnost Liječničkog sindikata, promjena koeficijenata za tri skupine liječnika do kraja prošle godine i donošenje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja ovogodišnjeg proljetnog zasjedanja Sabora. Jedino što je Ministarstvo realiziralo je reprezentativnost Liječničkog sindikata, ostala obećanja su mrtvo slovo na papiru. Uz ove ključne probleme liječnici su iznimno nezadovoljni robovlasničkim ugovorima prema kojima moraju u slučaju odlaska iz ustanove prije dogovorenog roka platiti ustanovi bruto plaće koje su zaradili i odradili. To je jedan od razloga zašto sve više mladih liječnika odlazi iz Hrvatske odmah nakon fakulteta.

Pored toga, liječnici s pacijentima dijele nezadovoljstvo vremenom koje imaju na raspolaganju za preglede pacijenata, pretrage i zahvate. Stoga je i za nas i za pacijente iznimno važno provođenje i pridržavanje vremensko-kadrovskih normativa koji jasno propisuju, između ostaloga, nužno vrijeme za te postupke. To je također jedan od liječničkih zahtjeva.

ZgNews: Tko će sve sudjelovati na prosvjedu?

Na prosvjedu, koji organiziraju krovne liječničke organizacije Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Inicijativa mladih liječnika, sudjelovat će liječnici iz cijele Hrvatske, kao i svi oni koji podržavaju ostanak liječnika u Hrvatskoj i opstanak našeg javnog zdravstvenog sustava.

ZgNews: Kakvo je stanje u bolnicama što se tiče medicinskih kadrova? U kojim područjima je najveći manjak?

Kadrovski deficit najviše je izražen u bolnicama u manjim sredinama, izvan velikih regionalnih centara. Dosta su deficitarne anesteziologija, radiologija, patologija, citologija, mikrobiologija i neke druge specijalizacije. Detaljan uvid Komora nema jer sistematizacije bolnica nisu javno dostupne, pa ne možemo provesti detaljnu analizu kao za primarnu zdravstvenu zaštitu. Poznato nam je da se brojne bolnice potpomažu s liječnicima iz drugih bolnica koji povremeno rade i dežuraju kod njih ili čak s umirovljenim liječnicima.

ZgNews: Kako riješiti problem liječnika obiteljske medicine?  Uskoro tih doktora uopće neće biti.

Brojevi su alarmantni. Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje 257 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Urušavanje primarnog zdravstva izravno dovodi u jače opterećenje bolnica i hitnih prijema. Komora već dulje vrijeme predlaže mjere za jačanje tog zdravstvenog segmenta, a neke od njih su i predviđene u Zakonu čije donošenje tražimo. Zakon bi trebao omogućiti dodatno nagrađivanje ovih liječnika, kako bi ih mogli privući u manje sredine. Primarna zdravstvena zaštita treba postati atraktivnije mjesto rada. Jedino tako će moći privući i zadržati mlade liječnike. Nužno je pri tome omogućiti liječnicima slobodan izbor rada ili u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji s ugovorom s HZZO-om, izjednačiti koeficijente s bolničkima, reformirati sustav specijalizacija, omogućiti grupne privatne prakse i smanjiti opterećenje liječnika birokratskim poslovima koje je na njih prebacio HZZO.

ZgNews: Radi li se dovoljno na obnovi i modernizaciji bolnica? Kakvo je stanje u zagrebačkim bolnicama? Obnavljaju li se dovoljno brzo?

Potres 2020. nam je zorno pokazao koliko je stara i krhka zagrebačka bolnička infrastruktura. Neke bolničke zgrade u Zagrebu starije su od 150 godina, što onemogućava postizanje standarda koja propisuje suvremena medicina. U ostatku Hrvatske, situacija je raznolika. Možemo samo napomenuti da su u 33 godine hrvatske samostalnosti izgrađene samo dvije potpuno nove bolnice, a to su Zabok i Pula.

ZgNews: Je li ovaj prosvjed svojevrsna najava i štrajka? Što se mora dogoditi da dođe do štrajka?

Na potezu je Vlada. Liječnici od svojih zahtjeva ne odustaju. Štrajk je legitimno sredstvo pritiska u svim demokracijama, koje stoji na raspolaganju svim radnicima. Očito je da su liječnici na njega spremni jer je gotovo dvije trećine liječnika u našoj anketi bilo iskazalo spremnost za štrajk. Ta opcija je otvorena, zna se da štrajk prema zakonu može pokrenuti samo Hrvatski liječnički sindikat, nakon zakonom propisane procedure mirenja.

No nećemo prejudicirati niti spekulirati. Liječnici su nezadovoljni, liječnici su tražili prosvjed i mi, vodstva njihovih organizacija, moramo uvažiti i to nezadovoljstvo i spremnost na prosvjed. Stoga, vidimo se na Markovu trgu 18. ožujka u 12 sati i pet minuta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.