Krešimir Kuk kaže da će srednjih do jačih potresa biti još tjednima i mjesecima

Nakon razornog potresa koji je točno prije tri tjedna pogodio Sisačko-moslavačku županiju, stanovnici Banije nastoje svoj život koliko toliko vratiti u normalu, a seizmolog Krešimir Kuk je za vijesti HRT-a u ponedjeljak izjavio kako se žurno radi na postavljanju novih seizmografa te dodao kako su potresi magnitude 3 sasvim normalni.

Osim seizmologa, pune ruke imaju i statičari koji neumorno pregledavaju objekte kako bi se stanovnici pokušali prilagoditi nezavidnoj situaciji u kojoj su se našli. “Žele i povratak normalnom životu, da se djeca vrate u školu, oni na svoja radna mjesta i da počnu gledati prema budućnosti”, izvijestila je HRT-ova novinarka Zrinka Grancarić.

Seizmolog Kuk komentirao je i nove seizmološke instrumente koji se žurno postavljaju na uže i šire epicentralno područje. “Riječ je o seizmografima i akcelerografima. Seizmografi su kompliciraniji i služe za praćenje seizmičke aktivnosti šireg područja, dok akcelerografi bilježe jače potrese i imaju veću primjenu u graditeljstvu. Oni daju značajne parametre o trešnji tla na užem području”, kazao je Kuk za Dnevnik HTV-a.

Tlo na potresom pogođenom potresu i dalje svakodnevno podrhtava, no kako navodi Krešimir Kuk, ovakvi potresi su normalni s obzirom na to da je glavni potres bio preko 6 stupnjeva prema Richteru, istaknuvši kako će srednjih do jačih potresa biti još tjednima i mjesecima, s obzirom na to kako smo još uvijek na početku serije. No, s vremenom, kako navodi Kuk, moglo očekivati da će se seizmička aktivnost smanjivati.

Iz instrumenata koji su postavljeni prošli tjedan već su uzeli podatke, koji su zabilježili potrese koje bez njih nije bilo moguće bilježiti, rekao je Krešimir Kuk.

Komentiraj